Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Επίπεδες οθόνες: 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις πριν αγοράσεις

12/14/2009 06:50:00 μμ Αναρτήθηκε από Sir_tonimanak

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι παραδοσιακές οθόνες καθοδικού σωλήνα πεθαίνουν μέρα με τη μέρα. Κάτι το μέγεθος (δεν ξεπέρασαν ποτέ τις 40 ίντσες) κάτι η τεχνολογία και οι σύγχρονοι περιβαλλοντικοί προβληματισμοί, κάτι ο κινηματογράφος και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να καταλάβει κανείς ότι οι επίπεδες οθόνες είναι ο μέλλον.

Αυτό που χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια, ωστόσο, είναι η κατανόηση της τεχνολογίας και της ορολογίας τους που εξελίσσεται διαρκώς.

Plasma vs LCD
Σε ότι αφορά την τεχνολογία προβολής, δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι οι οθόνες plasma είναι τεχνολογικά ανώτερες δημιουργώντας pixel εικόνας από το φαινόμενο του ιονισμού που δημιουργείται κατά την υπερθέρμανση ενός αερίου και τη μεταπτωση σου σε πλάσμα. Αντίθετα, οι οθόνες LCD βασίζονται στο φαινόμενο του προσανατολισμού υγρών κρυστάλλων κατά την εφαρμογή ενός ηλεκτρικού πεδίου και είναι τεχνολογία που βγήκε στην παραγωγή τη δεκαετία του 1980. Ανώτερη τεχνολογία σημαίνει περισσότερες δυνατότητες αλλά μεγαλύτερο χρόνο μέχρι να παραχθούν οικονομικά και αποδοτικά μοντέλα.

Οικονομία
Μια οθόνης plasma 50 ιντσών καταναλώνει 500-600W, όσο περίπου το μισό ενός ηλεκτρικού φούρνου. Αυτό σημαίνει γιατί πρέπει να τροφοδοτήσει με ενέργεια εκατοντάδες χιλιάδες ηλεκτρόδια που παράγουν φως. Αντίθετα οι LCD παράγουν φως με την αναδιάταξη του στρώματος των υγρών κρυστάλλων και χρειάζονται ελάχιστο ρεύμα συγκριτικά. Μια οθόνη plasma είναι επίσης πιο σύνθετη λόγω των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων που απαιτούνται. Αυτή τη στιγμή που τα πράγματα είναι ακόμα ρευστά και οι τεχνολογίες είναι ακόμα καινούριες, τα τεχνικά χαρακτηριστικά διαφέρουν πολύ από μοντέλο σε μοντέλοκαι από εταιρεία σε εταιρεία. Μόνο στις πολύ μεγάλες διαστάσεις, η τεχνολογία plasma είναι κυρίαρχη.

Οπισθοφωτισμός
Η τεχνολογία των LCD εξελίσσεται συνεχώς με δύο κύριες τάσεις σε ότι αφορά τον οπισθοφωτισμό: Τη χρήση καθοδικού σωλήνα (CCFL) και τη χρήση διόδων LED. Στις LED LCD, οι δίοδοι τοποθετούνται στην περίμετρο ή πίσω από την επιφάνεια παραγωγής εικόνας παράγοντας καλύτερο οπισθοφωτισμό. Οι οθόνες OLED που χρησιμοποιούνται σε κινητά και pda είναι οι καλύτερες αλλά ακόμα δεν έχουν περάσει στην παραγωγή για τόσο μεγάλες διαστάσεις.

Ποιότητα εικόνας
Επειδή τα pixel των plasma είναι στην ουσία αυτοφωτιζόμενα, οι οθόνες αυτές έχουν μεγαλύτερη ομοιογένεια στο χρώμα, καλύτερο κορεσμό, μεγαλύτερες αντιθέσεις και τελικά καλύτερη ποιότητα εικόνας. Η παλέτα των χρωμάτων που αποδίδουν ξεπερνάει το ένα δισεκατομμύριο, νούμερο αδιανόητο για τις LCD.

Διαγώνιος
Το μέγεθος μετράει και μετριέται σε ίντσες. Η διάσταση που διαβάζουμε σε ένα μοντέλο είναι η διαγώνιος της οθόνης που ξεκινάει λίγο κάτω από τις 20 ίντσες και φτάνει πάνω από 65. Υπάρχουν και λίγα μοντέλα που ξεπερνούν της 100 ίντσες αλλά η τιμή τους είναι απαγορευτική. Προς το παρόν οι πιο δημοφιλείς διαστάσεις είναι μεταξύ 40 και 50 ιντσών.

Ανάλυση
Η ανάλυση είναι από τα πιο σημαντικά τεχνικά χαρακτηριστικά και ένα ακόμη σημείο υπεροχής των LCD. Η τυπική LCD TV των 17 ιντσών μπορεί να δώσει ανάλυση 1.280x768 pixel, τη στιγμή που τυπική 40άρα plasma μόλις που ξεπερνάει τα 1.024x768 pixel. Ωστόσο, οποιαδήποτε οθόνη υποστηρίζει Full High Definition video 1080p (1920x1080) θα καλύψει τις ανάγκες σας.

Διάρκεια ζωής
Καθώς τα νούμερα υπολογίζονται με διαφορετικές ρυθμίσεις φωτεινότητας, ποιότητας κλπ δεν υπάρχουν ασφαλείς εκτιμήσεις για την διάρκεια ζωής των επίπεδων οθονών. Ωστόσο, οι ειδικοί καταλήγουν ότι η διάρκεια ζωής των plasma κυμαίνεται από 15.000 ως 20.000 ώρες δηλαδή κατά 30 % μικρότερη από αυτή των LCD (40.000-60.000).

Χώρος
Οι μεγάλες οθόνες θέλουν και μεγάλα δωμάτια. Η απόσταση από την οθόνη για τόσο μεγάλες διαστάσεις ανέρχεται από 1,5 έως τρεις φορές τη διαγώνιο της. Μια οθόνη 40 ιντσών έχει διαγώνιο περίπου 90 εκατοστά του μέτρου. Αυτό σημαίνει ότι η απόσταση θέασης κυμαίνεται από το 1,80 έως τα 3 περίπου μέτρα.

Το μέλλον
Οι επίπεδες οθόνες είναι το μέλλον και αυτό γιατί ο κινηματογράφος τις υποστηρίζεις. Οι επίπεδες οθόνες υποστηρίζουν την αναλογία 16:9 που είναι η αναλογία των κινηματογραφικών ταινιών από τη δεκαετία του 1950. Αυτό σημαίνει ότι οι ταινίες μπορούν να προβληθούν χωρίς τροποποίηση.

men24


enimerwsi/MARC-revew