Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Αντικαθίσταται το κολλαγόνο από αγελάδες με τεχνητό παρασκεύασμα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010, 18:39

Μία νέα εναλλακτική λύση αντικατάστασης του φυσικού ανθρώπινου κολλαγόνου εφηύραν Αμερικάνοι ερευνητές, όπως δημοσίευσε το περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εκτιμάται ότι η ανακάλυψη αυτή ίσως συντελέσει στη βελτίωση των παρουσών μεθόδων θεραπείας της αρθρίτιδας, καθώς και άλλων παθήσεων που προέρχονται από την καταστροφή του φυσικού κολλαγόνου.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Ronald Raines, του πανεπιστημίου του Wisconsin –Madison και η ομάδα του υποστηρίζουν ότι «πρόκειται με διαφορά για το πιο σταθερό κολλαγόνο που έχει δημιουργηθεί ποτέ». Δηλώνουν, επίσης, ότι η τεχνητή μορφή της πρωτεΐνης είναι σαφώς πιο ανθεκτική από τη φυσική, αφού μπορεί να αντέξει σε πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες.

Αν και το τεχνητό κολλαγόνο είναι φτιαγμένο κυρίως από αμινοξέα που δεν υπάρχουν στη φύση, οι επιστήμονες απέδειξαν ότι η τρισδιάστατη δομή του εν λόγω κολλαγόνου δε διαφέρει σε τίποτε από αυτήν του φυσικού.

Προς το παρόν, οι γιατροί χρησιμοποιούν κολλαγόνο βοοειδών για να θεραπεύσουν εγκαύματα κι άλλες βλάβες, παρόλο που υπάρχουν περιπτώσεις απόρριψης του ιστού από τον ανθρώπινο οργανισμό.

zougla/MARC-revew