Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ....


Οι γυναίκες προτιμούν «άνδρες των σπηλαίων»
Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι μια ψυχοπαθητική και μη κοινωνική συμπεριφορά από τη μεριά ενός άνδρα μπορεί να λειτουργεί ιδιαίτερα ελκυστικά για τις γυναίκες κατά την περίοδο της ωορρηξίας τους.
Υπέρηχοι γιατρεύουν τη δισκοπάθεια
Σουηδοί γιατροί μπορούν τώρα να θεραπεύουν τη δισκοπάθεια με υπέρηχους. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία, που ταλαιπωρεί πολύ λιγότερο τον ασθενή σε σχέση με τις συνηθισμένες χειρουργικές επεμβάσεις. Η μέθοδος έχει ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματική στο 70% των περιπτώσεων.
ΥΠΕΡΗΧΟΙ ΓΙΑΤΡΕΥΟΥΝ ΤΗ ΔΙΣΚΟΠΑΘΕΙΑ
FOTOLIA.COM
ΤΟ ΝΕΡΟ «ΦΡΕΝΑΡΕΙ» ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ
MARTIN BARZILAI/INSU
Το νερό «φρενάρει» τους μεγάλους σεισμούς
Πολλοί σεισμολόγοι πιστεύουν ότι, όταν εκδηλώνονται ισχυροί σεισμοί, τα υπόγεια νερά λειτουργούν σαν λιπαντικό και περιορίζουν την ένταση της σεισμικής δραστηριότητα.
Ασυνήθιστος εξωπλανήτης
Αστρονόμοι ανακάλυψαν 900 έτη φωτός από τη Γη τον εξωπλανήτη WASP-12b. Ο εξωπλανήτης αυτός έχει τόσο ακραία χαρακτηριστικά, που θέτει σε αμφισβήτηση τις επικρατούσες αντιλήψεις για το σχηματισμό των πλανητών.
ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΟΣ ΕΞΩΠΛΑΝΗΤΗΣ
GLAUS LUNAU
ΧΑΡΤΑΕΤΟΙ ΓΕΜΑΤΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ALLAN HOJEN
Χαρταετοί γεμάτοι ενέργεια
Ψηλά στην ατμόσφαιρα φυσάει δυνατά και ο άνεμος δεν κοπάζει. Ολλανδοί ερευνητές δοκιμάζουν τώρα να αξιοποιήσουν τη δύναμη του ανέμου για να παραγάγουν ενέργεια με τη βοήθεια γιγάντιων χαρταετών.
Ντόπινγκ με επέμβαση στα γονίδια
Αθλητές που έχουν υποστεί γενετική τροποποίηση σύντομα θα ανεβαίνουν στο βάθρο των νικητών, αφού το λεγόμενο γενετικό ντόπινγκ θα καταστήσει δυνατή την εντυπωσιακή βελτίωση των επιδόσεων. Κανείς ωστόσο δε γνωρίζει τις συνέπειες – στην πραγματικότητα, οι αθλητές αναλαμβάνουν μεγάλο ρίσκο.
ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΜΕ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ
R.MICHAEL/CORBIS/POLFOTO
ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΗΤΑΝ ΟΛΑ ΡΕΥΣΤΑ
SPL/FOCI
Στην αρχή ήταν όλα ρευστά
Με μια σειρά νέων πειραμάτων, οι πυρηνικοί φυσικοί προσπαθούν να αναδημιουργήσουν τις συνθήκες που επικρατούσαν στο σύμπαν ένα μικροδευτερόλεπτο μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.
Απαραβίαστος κώδικας
Η κβαντική κρυπτογράφηση γίνεται πράξη. Για πρώτη φορά, μια ερευνητική ομάδα στην Αυστρία κατάφερε να στείλει μέσω δικτύου οπτικών ινών μήνυμα κρυπτογραφημένο με βάση τις κβαντικές ιδιότητες των φωτονίων.
ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ
CLAUS LUNAU
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΖΩΟ ΤΗΣ ΓΗΣ
B. SCHIERWATER/TIHO HANNOVER

Το πρώτο ζώο της Γης
Πρόγονος όλων των ζώων που υπάρχουν ή υπήρξαν στη Γη ήταν μια ζελατινώδης μάζα με βλεφαρίδες. Αυτό πιστεύουν σήμερα κάποιοι επιστήμονες, που συγκεντρώνουν δεδομένα προκειμένου να ανασχεδιάσουν το γενεαλογικό δέντρο των ζώων

Μια όαση ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ
Το Pantanal είναι ο μεγαλύτερος υγροβιότοπος του κόσμου. Εδώ ζουν τουλάχιστον 463 είδη πτηνών, 132 είδη θηλαστικών, 85 είδη ερπετών, 263 είδη ψαριών, καθώς και 1.800 είδη φυτών. Όλα υπακούν στους ρυθμούς του νερο

ΜΙΑ ΟΑΣΗ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ
OLIVIER GRUNEWALD


scienceillustra,/ MARC-review