Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Το πιο κρύο μέρος στη Γη



Ο ρωσικός ερευνητικός σταθμός Βοστόκ στην Ανταρκτική κατέχει τον τίτλο του πιο κρύου μέρους στον πλανήτη μας, με την θερμοκρασία των μείον 89,2 βαθμών Κελσίου που κατέγραψε το θερμόμετρό του στις 21 Ιουλίου 1983. Τώρα, μια νέα επιστημονική έρευνα εκτιμά ότι το ρεκόρ αυτό μπορεί να γίνει ακόμα πιο…παγωμένο, αν και όταν επικρατήσουν οι «τέλειες» μετεωρολογικές συνθήκες.

Ο Τζον Τέρνερ της Βρετανικής Ανταρκτικής Αποστολής και οι ερευνητές του Αρκτικού και Ανταρκτικού Ερευνητικού Ινστιτούτου της Ρωσίας, σύμφωνα με το «New Scientist» και το Live Science, ανέλυσαν τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία του 1983 στη συγκεκριμένη περιοχή και οι οποίες επέφεραν την πτώση-ρεκόρ της θερμοκρασίας, διαπιστώνοντας ότι υπήρξαν συνέπεια ενός ασυνήθιστου, σχεδόν στάσιμου, ατμοσφαιρικού στροβίλου.

Το φαινόμενο αυτό απομόνωσε τότε το σταθμό του Βοστόκ και εμπόδισε να πλησιάσουν τα κύματα του θερμότερου αέρα που, υπό κανονικές συνθήκες, έρχονταν από το Νότιο ωκεανό.

Μόλις εκείνες οι πολύ ειδικές καιρικές συνθήκες πέρασαν, μέσα σε μια μόλις μέρα η θερμοκρασία στην περιοχή ανέβηκε απότομα πάνω από 20 βαθμούς, σύμφωνα με τη σχετική επιστημονική εργασία που παρουσιάστηκε στο περιοδικό “Journal of Geophysical Research-Atmospheres” της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, στο μέλλον, αν υπάρξει ένας παρόμοιος στρόβιλος στο Βοστόκ και η ταχύτητα του ανέμου είναι ακόμα μικρότερη, τότε η θερμοκρασία μπορεί να πέσει γύρω στους έξι βαθμούς Κελσίου περαιτέρω και να φτάσει κοντά στους μείον 96.

Οι επιστήμονες όμως πιστεύουν ότι μια γειτονική τοποθεσία στην Ανταρκτική, με την ονομασία «Ντόουμ Άργκους», που βρίσκεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, έχει τα «φόντα» να γίνει το πιο κρύο μέρος στη Γη, με την θερμοκρασία εκεί να μπορεί να φτάσει κάποια στιγμή τους μείον 100 βαθμούς.

Όπως δήλωσε ο Τέρνερ, «η έρευνα δείχνει πως επρόκειτο για ένα ένα φυσικό γεγονός, αλλά μας θυμίζει επίσης πόσο ακραία μπορούν να γίνουν τα φυσικά φαινόμενα στη Γη».
enet/MARC-revew