Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Κινέζοι hackers επιτέθηκαν στην Google – αποσύρεται από την Κίνα;

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010, 13:34

Κι όμως είναι αλήθεια: η Google δήλωσε πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αποσυρθεί εντελώς από την Κίνα (Google.cn), κατόπιν των γεγονότων της προηγούμενης εβδομάδας, όπου Κινέζοι hackers απέκτησαν πρόσβαση στους λογαριασμούς Gmail δύο χρηστών της. Για την ακρίβεια, οι hackers δεν απέκτησαν πρόσβαση στο περιεχόμενο των mailbox (ήτοι δεν μπόρεσαν να διαβάσουν την ηλεκτρονική αλληλογραφία των χρηστών), μπόρεσαν όμως να δουν την ημερομηνία δημιουργίας των λογαριασμών και τις επικεφαλίδες των μηνυμάτων.

Ωστόσο, η Google παρατήρησε ότι πέραν των δύο συγκεκριμένων επιθέσεων, υπάρχουν επιθέσεις προερχόμενες από την Κίνα σε λογαριασμούς Gmail Ευρωπαίων και Αμερικάνων χρηστών, όχι όμως μέσω άμεσων επιθέσεων αλλά κάνοντας χρήση εξωτερικών κακόβουλων προγραμμάτων. Κοινό σημείο των λογαριασμών; Οι χρήστες τους «ασχολούνται» (ήτοι: εκφράζονται υπέρ αυτών) με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα.

Μετά από αυτές τις ανακαλύψεις, η Google εξέφρασε ανοιχτά τη δυσαρέσκειά της και δήλωσε πως βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με το κινεζικό κράτος, ώστε να βρεθεί μια κοινώς συμφωνημένη φόρμουλα μεταξύ των, για να προσφέρονται οι υπηρεσίες της Google στην Κίνα χωρίς τα φίλτρα που επιβάλλει η κινεζική κυβέρνηση. Εντούτοις, σε περίπτωση που δεν συμφωνηθεί αυτή η «φόρμουλα», τότε η Google δήλωσε πως θα αποσυρθεί εντελώς από την Κίνα. Έτσι απλά.-

zougla/MARC-revew