Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Υπερηχογράφημα μέσω iΡhone!Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2010

Μια πρωτοποριακή εφαρμογή, η οποία επιτρέπει στο «έξυπνο» τηλέφωνο της Αpple να αναμεταδίδει εικόνες βίντεο μέσω του δικτύου 3G, έκανε την εμφάνισή της πριν από λίγες ημέρες στο πλαίσιο της τεχνολογικής έκθεσης Consumer Εlectronics Show (CΕS) στο Λας Βέγκας. Την παρουσίασε ο δρ Ερικ Τοπόλ, επικεφαλής του Ινστιτούτου West Wireless Ηealth, το οποίο υποστηρίζει τη χρήση των κινητών τηλεφώνων στον τομέα της υγείας. Στο πλαίσιο της γνωριμίας του κοινού με τη νέα τεχνολογία, ο ειδικός έδειξε πώς ακριβώς θα μπορούσε κάποιος μέσω της συγκεκριμένης τεχνικής να μεταδώσει τις εικόνες ενός υπερηχογραφήματος που είχε πραγματοποιηθεί στη Σουηδία.

Ο δρ Τοπόλ τόνισε ότι η νέα τεχνολογία είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να στέλνει με επιτυχία βίντεο υπερήχων σε γιατρούς, συγγενείς ή φίλους, ενώ θα μπορούσε ενδεχομένως να στείλει υλικό και σε διαδικτυακούς τόπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως π.χ. το Facebook ή το Τwitter. Ο επικεφαλής του ινστιτούτου WWΗ παρουσίασε ακόμη μια άλλη εφαρμογή, επίσης σχεδιασμένη για το iΡhone, η οποία επιτρέπει στους γιατρούς να ελέγχουν τις ζωτικές λειτουργίες ενός ασθενούς από μακριά. Ο δρ Τοπόλ μάλιστα έδειξε τον τρόπο με τον οποίο ένας γιατρός θα μπορούσε να ελέγξει τη θερμοκρασία και τους καρδιακούς παλμούς ενός ασθενούς που βρισκόταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Τέξας.

Πρόκειται για τεχνολογίες που, σύμφωνα με τους ειδικούς, μεταμορφώνουν τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα από απλές συσκευές επικοινωνίας σε προηγμένα ιατρικά εργαλεία που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές.

BHMA/MARCrevew