Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Kingston SSD Now V+ νέες χωρητικότητες, μεγάλες ταχύτητες

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2010, 09:05

Η «φρενίτιδα» από την οποία έχουν καταληφθεί οι κάθε λογής «κομπιοτερόβιοι» (ή «κομπιουτερόπληκτοι», όπως προτιμάτε) ανά τον κόσμο με τους SSD δίσκους είναι πέρα για πέρα εκτός «λογικής», καθώς οι επιδόσεις τους αφήνουν «χιλιόμετρα» πίσω τους κλασικούς σκληρούς δίσκους, όπερ εστί η ανταπόκριση ενός υπολογιστή στους χειρισμούς του χρήστη, στην έναρξη των προγραμμάτων και γενικότερα ο «αέρας» του συστήματος είναι ταχύτατη. Για όσους (ακόμα) δεν γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ κλασικών σκληρών δίσκων και SSD δίσκων (Solid State Drive) είναι ότι οι πρώτοι χρησιμοποιούν μηχανικά και κινούμενα μέρη (τα «πιάτα» και η κεφαλή ανάγνωσης / εγγραφής) για τη λειτουργία τους, ενώ οι τελευταίοι πολύ απλά δεν χρησιμοποιούν καθόλου, διότι -εν ολίγοις- στην πραγματικότητα είναι «κουτιά» με συνωστισμένη μνήμη (όπως η RAM) που δεν χάνει τα δεδομένα της, όταν σταματά η παροχή ρεύματος, λειτουργώντας έτσι ως «δίσκος».

Δύο όμως είναι (ακόμα, γιατί στην πορεία δεν θα υπάρχουν) τα «μελανά» σημεία: ο μικρός αποθηκευτικός χώρος σε σχέση με τους κλασικούς σκληρούς δίσκους και η μεγάλη τιμή τους. Η Kingston, εταιρεία με μακρά παράδοση σε αποθηκευτικές φορητές κυρίως λύσεις, αναβάθμισε τους δίσκους SSD της σειράς «SSDNow V+», ανεβάζοντας τη χωρητικότητα του μεγάλου μοντέλου στα 512GB αποθηκευτικού χώρου (μικρότερα μοντέλα στα 64GB, 128GB, 256GB). Η ταχύτητα, όπως θα περιμένατε, είναι «άλλου κόσμου»: 230ΜΒ / δευτερόλεπτο για ανάγνωση και 180ΜΒ / δευτερόλεπτο για εγγραφή δεδομένων αντίστοιχα. Πρακτικά αυτό μεταφράζεται: για μεταφορά ταινίας από δίσκο SSD σε δίσκο SSD (ώστε να διατηρηθεί η μεγάλη ταχύτητα) για μεταφορά ταινίας 700ΜΒ απαιτούνται περί 4 με 5 δευτερόλεπτα – χρόνοι που οι κλασικοί σκληροί δίσκοι ούτε καν που τολμούν να αγγίξουν.

Δυστυχώς, όμως, το δεύτερο μελανό σημείο, αυτό της τιμής, παραμένει «δυσβάσταχτο» για τον μέσο καταναλωτή: 268 δολάρια / 190 ευρώ για τα 64GB, 512 δολάρια / 363 ευρώ για τα 128GB, 992 δολάρια / 703, 5 ευρώ για τα 256GB και τέλος, ούτε λίγο ούτε πολύ χρειάζονται (κρατηθείτε)…1.969 δολάρια / 1.396,5 ευρώ για τα 512GB! Στην ουσία δηλαδή, ταχύτητα μεν και σχετικά ανεκτός αποθηκευτικός χώρος – ακόμα απλησίαστες τιμές δε.

zougla/MARC-review