Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ

Οι επιθέσεις κατά Google αποδίδονται σε κινεζικές σχολές

Οι ειδικοί που αναζητούν την προέλευση των κυβερνο-επιθέσεων κατά της Google και περίπου 30 άλλων επιχειρήσεων, εντόπισαν ίχνη που οδηγούν σε δύο σημαντικές ακαδημαϊκές σχολές της Κίνας, ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο και μια μεγάλη επαγγελματική σχολή που σχετίζεται με τον κινεζικό στρατό.

Σύμφωνα με τους «Τάιμς της Ν.Υόρκης», με βάση πληροφορίες από ανώνυμες πηγές (κατά πάσα πιθανότητα από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες), τα ίχνη φτάνουν έξω από «πόρτα» του πανεπιστημίου Jiaοtong της Σαγκάης, καθώς και της επαγγελματικής σχολής Lanxiang, η οποία δημιουργήθηκε με υποστήριξη του κινεζικού στρατού και εκπαιδεύει μερικούς από τους ειδικούς στους υπολογιστές των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων. Ιδιαίτερα ύποπτη, κατά τις πληροφορίες, θεωρείται μια τάξη της επιστήμης των υπολογιστών που διδάσκεται από έναν ουκρανό καθηγητή. Από την άλλη, το πανεπιστήμιο Jiaotong διαθέτει μια από τις κορυφαίες σχολές πληροφορικής στην Κίνα.

Η Google συνεχίζει να «φιλτράρει» (για διάφορα «ευαίσθητα» πολιτικά και πολιτιστικά θέματα) τις αναζητήσεις σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κινεζικού νόμου, ενώ προσπαθεί να φτάσει σε συμβιβασμό με τις κινεζικές Αρχές (αν και αρχικά είχε δηλώσει ότι θα σταματήσει να υποκύπτει στις πιέσεις των κινέζων λογοκριτών), χωρίς να έχει αποκλείσει πάντως την πιθανότητα απόσυρσής της τελείως από την κινεζική αγορά. Παράλληλα, η αμερικανική εταιρία συνεργάζεται με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ (κυρίως με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας-NSA) για να διερευνήσει τις επιθέσεις, που θεωρούνται υψηλού επιπέδου από τεχνικής πλευράς.

Οι επιθέσεις εναντίον της (που συμπεριέλαβαν και τους λογαριασμούς στο Gmail διαφόρων κινέζων ακτιβιστών υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων), έγιναν το Δεκέμβριο και γνωστοποιήθηκαν διεθνώς τον Ιανουάριο. Όμως μη κατονομαζόμενες πηγές δήλωσαν στην αμερικανική εφημερίδα, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, ότι η κυβερνο-κατασκοπεία με στόχο την κλοπή εμπορικών μυστικών, πηγαίου κώδικα λογισμικού και μηνυμάτων e-mail είχαν αρχίσει από τον Απρίλιο του 2009. Ένα κενό ασφαλείας στον Internet Explorer πιστεύεται ότι είναι αυτό που επέτρεψε στους χάκερ να εκδηλώσουν την επίθεσή τους.

Η Google δεν έχει αποδώσει την ευθύνη στην κινεζική κυβέρνηση, έχει απλώς δηλώσει ότι οι επιθέσεις προήλθαν από κινεζικό έδαφος. Η κινεζική κυβέρνηση έχει αρνηθεί κάθε ανάμιξη και επιμένει ότι η Google πρέπει να σεβαστεί τους κινεζικούς νόμους και τους περιορισμούς, οι οποίοι έχουν επιβληθεί στις αναζητήσεις για ζητήματα που κρίνονται «υπονομευτικά» ή «πορνογραφικά». Οι δύο κινεζικές σχολές που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, δήλωσαν άγνοια του σχετικού δημοσιεύματος.

enet/MARC-review