Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Microsoft: "Δεν φταίμε εμείς αλλά η μπαταρία του laptop σας"


8

Τάδε έφη δια στόματος Steven Sinofsky στο επίσημο «Windows 7 Engineering blog» όσον αφορά το σχετικά φλέγον θέμα με την διάρκεια «ζωής» και ορθής λειτουργίας μπαταρίας στα laptop που «φορούν» τα νέα Windows 7. Όσοι (τυχεροί) δεν έχουν αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα έως τώρα, κατά συνέπεια δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει, τον τελευταίο καιρό έχουν κατατεθεί παράπονα χρηστών / κατόχων laptop με Windows 7, ότι λαμβάνουν (από τα Windows) μια ειδοποίηση ότι η μπαταρία έχει αρχίσει να «πνέει τα λοίσθια», κοινώς ότι έχει αρχίσει να μειώνεται η ονομαστική της διάρκεια λειτουργίας, δηλαδή ότι η μπαταρία παρόλο που όταν βρίσκεται στο 100% της φόρτισης αποδίδοντας έτσι πχ. 5 ώρες «ζωής» βάσει των προδιαγραφών του κατασκευαστή, τελικά αποδίδει περί τις 4 ώρες.

Τα Windows 7 εμφανίζουν έτσι αντίστοιχα (σε ένα παράθυρο), την ειδοποίηση «consider replacing your battery» (σκεφθείτε την αλλαγή της μπαταρίας σας), ενώ παρακάτω (στο ίδιο παράθυρο) προσθέτουν «there is a problem with your battery, so your computer might shut down suddenly» (υπάρχει ένα πρόβλημα με την μπαταρία, οπότε ενδέχεται ο υπολογιστής να τερματίσει την λειτουργία του ξαφνικά). Το φαινόμενο αυτό με τις μπαταρίες είναι γνωστό και δημιουργείται λόγω της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται και εμφανίζεται οπωσδήποτε σε όλα τα μηχανήματα, μετά από χρήση περίπου ενός χρόνου. Όμως: τα παράπονα των χρηστών έγιναν διότι τα laptop τους (και αντίστοιχα οι μπαταρίες των) είναι μόλις μερικών μηνών ή εβδομάδων – σε περιπτώσεις δε, είναι μερικών ημερών! Όπως καταλαβαίνετε το πρόβλημα είναι τραγικό, γι’ αυτό και η Microsoft άμεσα ασχολήθηκε με το θέμα. Όπως αναφέραμε και στην αρχή του παρόντος, η Microsoft ανταποκρίθηκε με την δήλωση του Steven Sinofsky στο επίσημο blog των Windows 7 / τμήμα «μηχανικής», χωρίς όμως να λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα των χρηστών αφού: «…μετά από διάφορα τεστ και ελέγχους καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα το πρόγραμμα ελέγχου μπαταρίας, ούτε και τα Windows 7.

Το πρόβλημα είναι στην μπαταρία, απλά δεν λειτουργεί σωστά, όπως θα έπρεπε βάσει προδιαγραφών». Συνεχίζοντας στο blog αναφέρεται ότι όσοι χρήστες έχουν πρόβλημα με την μπαταρία τους, προτείνεται να αποστείλουν μια ενημερωτική αναφορά στην Microsoft ή στον κατασκευαστή του laptop τους (υποτίθεται ότι αυτό λύνει το πρόβλημα δηλαδή;). Για άλλη μια φορά οι χρήστες γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ εταιρειών, μεταδίδοντας η μια στην άλλη το εκάστοτε πρόβλημα, με αποτέλεσμα φυσικά την δυσαρέσκεια μιας (έστω και μικρής) μερίδας καταναλωτών. Τουλάχιστον η Microsoft είπε πως θα συνεχίσει να «εξετάζει» το πρόβλημα με την μπαταρία…

zougla/MARC-review