Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

TH-D7 της KENWOOD


Το TH-D7 της KENWOOD εκτός από την συνηθισμένη λειτουργία σαν απλός πομποδέκτης, λόγω του ενσωματωμένου TNC που διαθέτει μπορεί να κάνει λήψη σημάτων A.P.R.S και DX CLUSTER. Για να το ρυθμίσετε κατάλληλα ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα :

α) Εάν θέλετε να κάνετε λήψη DX CLUSTER. Πρώτα από όλα πρέπει να ρυθμίσετε από το menu 1-4-1 ποια μπάντα A η B θα κάνει λήψη και εκπομπή Data. Αφού το κάνετε θα δείτε στην οθόνη να εμφανίζεται το D δίπλα στην μπάντα που επιλέξατε. Δεύτερον πρέπει να επιλέξετε την κατάλληλη συχνότητα που εκπέμπονται στην περιοχή σας τα DX SPOT. Τρίτον, πατήστε το κουμπί TNC ( πλήκτρο 2 του αριθμητικού πληκτρολόγιου) μια φορά. Στο Display εμφανίζεται η ένδειξη TNC. Το D7 είναι έτοιμο να κάνη λήψη DX CLUSTER. Καλή λήψη

β) Εάν θέλετε να δουλέψετε A.P.R.S. η διαδικασία ενεργοποίησης του D7 είναι ίδια με την προηγούμενη, μόνο που εδώ πρέπει αφ' ενός μεν να είσαστε στην συχνότητα λειτουργίας του APRS (144.800 ΜΗΖ), εφ' ετέρου να έχετε κάνει από πριν τις παρακάτω βασικές ρυθμίσεις. Πατήστε το κουμπί MENU στο D7. Στο Display θα εμφανισθεί Μenu. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Menu 1-4-1 : Διαλέξτε την Α η Β μπάντα που θέλετε να κάνετε εκπομπή και λήψη Data.
Menu 2-1 : Γράψτε το Callsign σας. Προσθέστε το "-7" στο τέλος π.χ. SV3AQN-7
Menu 2-2 : Εάν έχετε GPS διαλέξτε NMEA, διαφορετικά διαλέξτε NOT USED (προσοχή εάν διαλέξτε NMEA και δεν έχετε GPS τότε δεν θα εκπέμπετε κανένα στίγμα στον Αέρα).
Menu 2-3 : Γράψτε το στίγμα σας (πχ 38.16.25N / 021.44.16E).
Menu 2-4 : Επιλέξτε ανάλογα σε ποιά κατάσταση βρισκόσαστε. π.χ In servise
Menu 2-5 : Διαλέξτε το εικονίδιο που θέλετε να εκπέμπετε.
Menu 2-6 : Γράψτε το BEACON που θέλετε να εκπέμπετε.
Menu 2-7 : Ρυθμίστε το χρόνο εκπομπής κάθε πακέτου. Προτείνεται για σταθερούς σταθμούς 20-30 min, κινούμενους 1-2 min, WX 10 min.
Menu 2-8 : Γράψτε την διαδρομή που θα ακολουθεί το Beacon. π.χ. RELAY,WIDE,WIDE
Menu 2-9 : Επιλέξτε εάν η εκπομπή του BEACON σας θα γίνετε MANUAL , AUTO , η με τη χρήση του PTT.
Menu 2-Α : Δηλώστε την ομάδα του A.P.R.S. που θα αναφέρονται τα πακέτα σας (πχ APRS, CQ, APK001).
Menu 2-B : Pos Limit = Αφήστε OFF.
Menu 2-C : Επιλέξτε την μονάδα μέτρησης απόστασης & θερμοκρασίας.
Menu 2-D : Επιλέξτε την ταχύτητα μετάδοσης. Για τo VHF APRS 1200 Bps.
Προσοχή: Κάθε φορά που είστε σε κάποιο Menu κινείστε με τα βελάκια επάνω - κάτω. Για να πάτε σε Submenu πατείστε το "ΟΚ". Ακολούθως επιλέξτε κατά τον ίδιο τρόπο με τα βελάκια και ολοκληρώστε πατώντας πάλι "ΟΚ". Εάν θέλετε να πάτε προς τα πίσω σε κάποιο Menu πατείστε "ESC". Βασικά όποια επιλογή βλέπετε να αναβοσβύνει, εκείνη μπορείτε να αλλάξετε.

SZ3P/ MARC-review