Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ


Ηλεκτρομαγνητική Ρύπανση είναι ένα είδος περιβαντολλογικού ρύπου ηλεκτρομαγνητικής φύσης. Μπορείτε νά τή φανταστείτε σαν ένα ηλεκτρομαγνητικό "νέφος" (για τό λόγο αυτό μερικές φορές χρησιμοποιείται γιά την ηλεκτρομαγνητική ρύπανση ο όρος Electro-Smog ή Electronic Smog), που υπάρχει γύρω σας και είναι αποτέλεσμα τής υπερβολικής ηλεκτρομαγνητικής επιβάρυνσης τού περιβάλλοντος από τεχνολογικά προιόντα, τα οποία είτε δεν σχεδιάστηκαν καλά είτε δεν τηρούν τα ελάχιστα όρια ασφαλείας είτε δέν υφίστανται ποιοτικό έλεγχο.

EMF3SPEC[1][1]
Πηγές δημιουργίας του ηλεκτρομαγνητικού νέφους είναι οι διάφορες ηλεκτρικές ή μαγνητικές ή ηλεκτρομαγνητκές συσκευές ανεξαρτήτως μεγέθους καί χρήσης. Ενα απλό παράδειγμα ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης είναι η πιθανή εκπομπή μικροκυμάτων έξω απο ένα "κακό" φούρνο μικροκυμάτων. Τα μικροκύματα χρησιμοποιούνται για τη θέρμαση του φαγητού και φυσικά δεν πρέπει να διαδίδονται στο χώρο έξω απο το φούρνο. Σε αυτή τη περίπτωση, υπάρχει ηλεκτρομαγνητική ρύπανση στο χώρο έξω απο το φούρνο, η οποία δεν είναι επιθυμητή.

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (EMF - ElectroMagnetic Field Radiation) διακρίνεται σε ιονίζουσα και σε μη-ιονίζουσα ανάλογα με τη συχνότητά της (βλέπετε τήν παραπάνω φωτογραφία).

Μη-ιονίζουσα ακτινοβολία είναι εκείνη που δέν μπορεί να προκαλέσει ιονισμό δηλαδή νά μετακινήσει ηλεκτρόνια απο τους φλοιούς τών ατόμων καί τών μορίων ή ακόμη να διεγείρει πυρήνες στοιχείων.

Τέτοιου είδους ακτινοβολία προέρχεται από:

1. ένα μέρος του υπεριώδους φάσματος (UltraViolet - UV)
2. το ορατό φώς
3. το υπέρυθρο φάσμα ( InfraRed -IR)
4. πηγές μικροκυμάτων (MicroWaves - MW)
5. πηγές ραδιοφωνικών σημάτων (RF) π.χ. από τούς πομπούς τού ράδιο, τής τηλεόρασης κλπ
6. εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας πηγές ακτινοβολίας π.χ γραμμές μεταφοράς (Εxtremely LowFrequency - ELF radiation).
7. ισχυρά σταθερά ηλεκτρικά ή μαγνητικά πεδία (strong DC fields).

Η μή-ιονίζουσα ακτινοβολία παράγεται απο διάφορα είδη πηγών που υπάρχουν στο σπίτι, στο χώρο εργασίας ή στο περιβάλλον, απο lasers μέχρι γραμμές μεταφοράς, οικιακές συσκευές, κινητά, υπολογιστές, κεραίες κινητών, ραντάρ, ραντάρ αυτοκινήτων, ραντάρ εσωτερικού χώρου, ασύρματα δίκτυα κλπ.

Το πρωτεύον φαινόμενο της μη-ιονίζουσας ακτινοβολίας είναι η αύξηση της θερμοκρασίας στούς σωματικούς ιστούς. Αυτό συμβαίνει διότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία επιβάλλουν μιά κίνηση στα φορτία, που είναι εντοπισμένα μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Η επιβράδυνσή τους μετατρέπεται σε θερμότητα. Η έκλυση θερμότητας αλλάζει την ταχύτητα τών βιοχημικών αντιδράσεων, που συμβαίνουν μέσα στο σώμα και πιθανόν και την έκβασή τους. Δυστυχώς θα χρειστούν ακόμη πολλά χρόνια για να κατανοηθούν οι μηχανισμοί επίδρασης της μη-ιονίζουσας ακτινοβολίας στις βιολογικές αντιδράσεις και στά βιοηλεκτρομαγνητικά φαινόμενα. Μέχρι τότε προσπαθήστε να καταλάβετε τίς αιτίες που προκαλούν την ηλεκτρομαγνητική ρύπανση ώστε να προστατεύεστε καλύτερα.

Ιονίζουσα ακτινοβολία είναι εκείνη η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, που έχει αρκετή ενέργεια για να μετακινήσει ηλεκτρόνια απο τους φλοιούς τών ατόμων και μορίων καί όχι μόνον αλλά καί νά διεγείρει ακόμη καί πυρήνες στοιχείων.

Τέτοιου είδους ακτινοβολία προέρχεται από:

1. ένα μέρος του υπεριώδους φάσματος (UltraViolet - UV)
2. ακτίνες Χ (x-rays).
3. ακτίνες γ (γ-rays).
4. κοσμική ακτινοβολία

em-polution/ MARC-review