Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Google Chrome OS

Google Chrome OS: Πρώτες πληροφορίες για ασφάλεια - «business» έκδοση το 2011

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010, 09:14

Στην RSA Conference που έλαβε χώρα από την 1η έως και την 5η Μαρτίου στις ΗΠΑ, ο Will Drewry μηχανικός λογισμικού ασφαλείας της Google, έδωσε κάποιες νέες πληροφορίες για το επερχόμενο Λειτουργικό Σύστημα της Google με την ονομασία «Google Chrome OS», που θα λανσαριστεί προς το τέλος του χρόνου (αναφορά zougla.gr: http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=80030&cid=36 και http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=91177&cid=36). Οι πληροφορίες δεν είναι πολλές αλλά είναι σημαντικές καθώς δια αυτών φαίνεται η φιλοσοφία με την οποία χειρίζεται ή μάλλον θα χειριστεί, το προϊόν της η Google.



Το GC OS εν συντομία, θα είναι ένα ασφαλές περιβάλλον κατά τα λεχθέντα του Will Drewry ενσωματώνοντας σε κάθε υπολογιστή την παγκοσμίως αποδεκτή «πλατφόρμα» ασφαλείας «TPM» (Trusted Platform Module). Επίσης, στην αυξημένη ασφάλεια συμβάλλουν οι τρόποι που χειρίζεται το GC OS (μεταξύ άλλων) τις αυτόματες ενημερώσεις και το σερφάρισμα στο Διαδίκτυο, πχ. αν κατευθυνθείτε σε μια ιστοσελίδα που είναι γνωστή ως ύποπτη για μόλυνση με «κακόβουλο» λογισμικό, το GC OS θα σας ενημερώσει (και προειδοποιήσει) άμεσα. Συνεχίζοντας ο Will Drewry, προσέθεσε ότι θα υπάρχει η δυνατότητα το GC OS να «τρέχει» σε «κατάσταση λειτουργίας για προγραμματιστές» (developer mode), αναιρώντας τους περιορισμούς ασφαλείας που ισχύουν για το απλό χρήστη, επιτρέποντας έτσι στον ενδιαφερόμενο προγραμματιστή να μπει μέσα στα ενδότερα του «κώδικα» και να «παίξει» ελεύθερα, δημιουργώντας νέο κώδικα, βελτιστοποιήσει τον υπάρχοντα ή απλώς για να πάρει ιδέες. Η αλλαγή μεταξύ λειτουργιών απλού και χρήστη και προγραμματιστή θα γίνεται απλά πατώντας έναν διακόπτη στην μπαταρία του λάπτοπ.



Αυτές οι πληροφορίες, αν και δεν είναι πολλές όπως είπαμε στην αρχή, φανερώνουν την φιλοσοφία που διέπει την Google όσον αφορά το GC OS, όπως είπε επίσης και ο Will Drewry: το νέο Λειτουργικό Σύστημα, είναι ένα project «ανοιχτού λογισμικού» (open source) επιτρέποντας συνεχή ροή πληροφοριών από τους απανταχού προγραμματιστές σχετικά με τον τομέα της ασφάλειας του. Τέλος, έγινε μια αναφορά σε μία «business» έκδοση του GC OS για το 2011, που θα προορίζεται για χρήση σε εταιρικό / επιχειρησιακό περιβάλλον, με περισσότερη εμβάθυνση (ήτοι επιλογές και έλεγχο) στον τρόπο χρήσης λειτουργιών και υπηρεσιών, τομείς δηλαδή ενός Λειτουργικού Συστήματος που ενδιαφέρουν και εξυπηρετούν εταιρείες και επιχειρήσεις με πολλούς χρήστες και υπολογιστές.



(περισσότερες πληροφορίες: http://www.networkworld.com/news/2010/030510-rsa-google-chrome-netbook-security.html)

zougla/ MARC-review