Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Τη μεγαλύτερη ενέργεια επιτάχυνσης σωματιδίων πέτυχε σήμερα ο LHC

Image

30-03-2010 15:41:59
Υπεύθυνοι του προγράμματος CERN ανακοίνωσαν σήμερα πως ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων (LHC) σημείωσε σήμερα τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ενέργειας για την επιτάχυνση των δεσμών πρωτονίων που έχει επιτύχει μέχρι σήμερα ίση με 7 τρις. ηλεκτρονιοβόλτ (eV). (Το 1 eV ισούται με την ενέργεια που απαιτείται για να κινηθεί ένα σωματίδιο με φορτίο +1 (ηλεκτρόνιο) σε πεδίο ενός volt).

Το ποσό της ενέργειας αυτής συγκριτικά με τις δοκιμές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αντιπροσωπεύει μια αύξηση σχεδόν 3,5 φορές
παραπάνω. Στο κέντρο ελέγχου δοκιμών οι επιστήμονες και οι τεχνικοί αντέδρασαν με εκτεταμένα χειροκροτήματα καθώς διαπιστώθηκαν οι πρώτες συγκρούσεις των στοιχειωδών σωματιδίων.

Πολλοί ήταν αυτοί στο CERN που είπαν πως η σημερινή ημέρα αντιπροσωπεύει την αρχή μιας νέας εποχής. Οι ερευνητές όμως του κέντρου επισημαίνουν πως ο κόσμος δε θα πρέπει να αναμένει εντυπωσιακά αποτελέσματα σύντομα

«Σημαντικές ανακαλύψεις θα συμβούν μόνο όταν θα είμαστε ικανοί να συγκεντρώσουμε όλα τα δισεκατομμύρια γεγονότα που συνέβησαν ή θα συμβούν κατά τη διάρκεια λειτουργίας του LHC, και αναγνωρίσουμε ανάμεσά τους τα πιο σημαντικά και πιο σπάνια τα οποία θα αντιπροσωπεύουν μια νέα κατάσταση ύλης ή κάποιο νέο σωματίδιο» δήλωσε ο Guido Tonello εκπρόσωπος του LHC. Πάντως ο μεγάλος επιταχυντής πρόκειται να κλείσει ξανά στα τέλη του 2011 για την επίλυση θεμάτων ασφάλειας.

defencenet/ M.A.R.C-review