Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

O Νο1 hacker του PlayStation 3 προειδοποιεί


O Νο1 hacker του PlayStation 3 προειδοποιεί: Μην αναβαθμίσετε στην έκδοση 3.21 την 1η Απριλίου


Τάδε έφη από τον «ισχυρότερο» hacker της κοινότητας του PS3, γνωστός φυσικά από την μνημειώδη και επιτυχή προσπάθειά του στο iPhone της Apple που κυριολεκτικά…όχι απλά το έσπασε, αλλά το «έγδυσε», προσφέροντας μια μέθοδο «ξεκλειδώματος» εφαρμόσιμη ακόμα και από τον πιο αρχάριο χρήστη – το όνομά του: «Geohot» στο Διαδίκτυο ή κατά κόσμον George Hotz (γεννηθείς στις 2 Οκτωβρίου 1989!).

Ο νεαρός λοιπόν, στο επίσημο blog του ξεφωνίζει ανοιχτά τη Sony και την επιλογή της, που διέρρευσε στο Διαδίκτυο προ λίγων ημερών, να αφαιρέσει την δυνατότητα
χρήσης του Linux ως εναλλακτικό Λειτουργικό Σύστημα στο PS3, με την υποχρεωτική αναβάθμιση εσωτερικού λογισμικού (firmware update) έκδοσης 3.21 μεθαύριο Μεγάλη Πέμπτη 1η Απριλίου. Όσοι χρήστες του PS3 διαθέτουν το «λεπτό» μηχάνημα (το slim δηλαδή), δεν θα καταλάβουν καμία διαφορά μετά την αναβάθμιση, καθώς η δυνατότητα αυτή δεν είχε ενσωματωθεί ποτέ σε αυτό το μοντέλο από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του.

Όμως οι εκατομμύρια χρήστες / ιδιοκτήτες των παλαιότερων (και πληρέστερων) μοντέλων (τα λεγόμενα «phat»), με 4 θύρες USB, 5-σε-1 card reader και τη δυνατότητα εγκατάστασης του Linux, κυριολεκτικά εξαπατώνται από την Sony και εξηγούμε: από πότε ένα προϊόν στην πορεία της ζωής του, χάνει λειτουργίες (πρώτα «έφυγε από το παράθυρο» η υποστήριξη Super Audio CD, μετά αφαιρέθηκε η δυνατότητα αναπαραγωγής τίτλων PlayStation 2, τώρα πάει και το Linux); Εδώ δεν μας τα «λέει καλά» η Sony, κάπου το τμήμα μάρκετινγκ / προγραμματιστών / οικονομικών μπερδεύτηκε και τα έκανε μαντάρα: προ εβδομάδων ο Geohot ανακάλυψε μια «τρύπα» λογισμικού στο λογισμικό / hardware του PS3, μια τρύπα προσβάσιμη μέσω του Linux αλλά και παραβιάζοντας (άρα χάνοντας και την εγγύηση) το ίδιο το μηχάνημα.

Αυτό το «σπάσιμο» από μόνο του δεν εξυπηρετεί πουθενά, όμως ανοίγει πιθανώς (το «πιθανώς», γιατί απαιτείται τρομερή «προγραμματιστική» μαεστρία) μελλοντικούς δρόμους για περαιτέρω «σπάσιμο» / ξεκλείδωμα «κρυμμένων» λειτουργιών του PS3 ή ακόμα και πρόσθεση έξτρα δυνατοτήτων (πχ. αναπαραγωγή αρχείων .mkv, υποστήριξη του FireFox κλπ). Έρχεται από το «πουθενά» η Sony (καθώς δεν απειλήθηκε ποτέ πχ. ότι το PS3 θα παίζει αντιγραμμένα παιχνίδια) και αποφασίζει να αφαιρέσει την υποστήριξη του Linux για τα PS3 «phat», το πρώτο δηλαδή μοντέλο του PS3 που οι φανατικοί υποστηριχτές έσπευσαν και αγόρασαν προς 600 ευρώ (το λιγότερο, καθώς στην χώρα μας είχαμε και το «καπελάκι» των 60 παραπάνω ευρώ).

Ε, όχι κυρία Sony, εδώ μας τα χάλασες. Όχι γιατί ντε και καλά θα χρησιμοποιούσαμε το σπάσιμο του Geohot (άλλωστε δεν προσφέρει απολύτως τίποτα προς το παρόν), αλλά γιατί έχεις βαλθεί να απομακρύνεις εντελώς τους φανατικούς χρήστες σου – χρήστες που αυτοί κυρίως σε στήριξαν στα δύσκολα πρώτα χρόνια του PS3, αλλά και του PS2 και του PS1 (2001 και 1995). Όσοι διαθέτετε PS3 phat λοιπόν, είστε «πιστοί» του Geohot και ταυτόχρονα αντίθετοι με την πολιτική του «εξουσιάζω και διατάζω» της Sony, όπως συνιστά και ο νεαρός hacker, μην προβείτε στην αναβάθμιση – σύντομα ο George Hotz θα εκδώσει μια δική του τροποποιημένη έκδοση του 3.21 firmware…(η επίσημη τοποθέτηση της Sony, για την αφαίρεση του Linux / Install Other OS, είναι για... «λόγους ασφαλείας»… ποια ασφάλεια; Αυτή που δεν έχει προσβληθεί; Μήπως την ασφάλεια της τσέπης μας, που μάτωσε από τα 660 ευρώ; Δεν είδαμε καμιά Apple, πάντως, να αφαιρεί δυνατότητες από το iPhone δήθεν... «για λόγους ασφαλείας», παρόλο που το «ξέσκισε» ο Geohot).
zougla.gr/ M.A.R.C-review