Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Αναπαύσου εν ειρήνη δισκέτα των 3.5”



 Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010, 10:01
Στην τεχνολογία το εξής ρητό δεν ισχύει: ο νέος είναι ωραίος αλλά ο παλιός είναι αλλιώς. Ισχύει παραφρασμένα όμως: ο νέος είναι υποχρεωτικός και ο παλιός είναι παρωχημένος. Έτσι, η Sony φαίνεται μόλις να κάρφωσε το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της δισκέτας των 3.5 ιντσών, ανακοινώνοντας πως, μέχρι το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους, δηλαδή τον Μάρτιο του 2011, θα έχει σταματήσει την παραγωγή και διάθεση του δημοφιλούς φορμά αποθήκευσης δεδομένων στην αγορά της Ιαπωνίας.

Όπερ εστί ουσιαστικά ότι η 3.5” δισκέτα παύει να υφίσταται ως προϊόν, καθώς η Sony είναι η τελευταία μεγάλη εταιρεία που έχει μείνει να διαθέτει δισκέτες στην αγορά παγκοσμίως, ενώ για την ιαπωνική αγορά κατέχει το 70% της διάθεσης / παραγωγής του φορμά.

Λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι η Sony έχει ήδη κλείσει τα περισσότερα εργοστάσιά της ανά τον κόσμο που παρήγαγαν δισκέτες, με την τελευταία ανακοίνωση σημαίνεται το «τέλος» των εύκαμπτων (floppy) δισκετών της δεκαετίας του '80, που συνόδευαν ως βασικό μέσο αποθήκευσης μια στρατιά υπολογιστών, όπως Apple Macintosh, Atari ST, Commodore Amiga, IBM PC / XT / AT, Sony MSX 1 και 2, Spectrum +2 και Acorn Archimedes.

Αλλά τα πράγματα στην τεχνολογία έτσι είναι, η παλιά τεχνολογία υποχρεωτικά υποκλίνεται (και παροπλίζεται) στη νέα τεχνολογία. Εν προκειμένω, όπως και η παλαιότερη κασέτα (η κλασική, αυτή της μουσικής) χρησιμοποιούνταν στους υπολογιστές (Sinclair ZX80, Commodore 64, Acorn Electron, Commodore PET) και παρέδωσε στη «νέα» δισκέτα, έτσι κι αυτή «παραδίδει» σκυτάλη πλέον στα σημερινά φορμά των δεκάδων GigaBytes (50 GB χωρούν σε ένα Blu-ray διπλής στρώσης).

Η δισκέτα των 3.5 ιντσών δημιουργήθηκε από τη Sony το 1981 και χωρούσε περί τα 400KB ανά πλευρά (στην αρχή μονής πλευράς, αργότερα διπλής), ανάλογα με τον υπολογιστή που τη χρησιμοποιούσε (στον PC ήταν 360ΚΒ/ 720ΚΒ, στην Commodore Amiga ήταν 880ΚΒ, μόνο διπλής πλευράς). Αργότερα παρουσιάστηκε μια αυξημένης πυκνότητας (High Density) 3.5” δισκέτα με διπλάσια χωρητικότητα (1440ΚΒ σε PC, 1760ΚΒ σε Commodore Amiga).

Όμως, αυτό που πρέπει να παραδεχτούμε για την 3.5” δισκέτα είναι η αντοχή της: παρόλο που το 1994 γνωρίσαμε το ZIP drive της Iomega των 100ΜΒ ανά δισκέτα, παρόλο που αποκτήσαμε δυνατότητα εγγραφής CD από το 1989 (CD-WORM, Write Once Read Many) και παρόλο που πρώτη η Apple με τον iMac του 1998 παρουσίασε computer άνευ δισκέτας, αυτή παρέμεινε στον «αγώνα» μέχρι σήμερα… ή μάλλον θα παραμείνει μέχρι τον Μάρτιο του 2011. Αναπαύσου εν ειρήνη, λοιπόν, Floppy Disk 3.5”, σε ευχαριστούμε για τις σημαντικότατες υπηρεσίες σου επί σχεδόν 30 χρόνια (και ευχαριστούμε φυσικά τη Sony που τη δημιούργησε).
zougla/ M.A.R.C-review