Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Έχει ζέστη ή κρύο στο φεγγάρι;




Οι θερμοκρασίες στο φεγγάρι είναι και οι μεγαλύτερες και οι μικρότερες απ' ότι στη Γη. Και στις δύο περιπτώσεις η θερμοκρασία παίρνει ακραίες τιμές.
Εάν βρισκόμασταν το πρωί στο φεγγάρι θα μπορούσαμε χωρίς καμία ιδιαίτερη προσπάθεια να βράσουμε αυγά ή να φτιάξουμε μία ωραία μακαρονάδα. Όταν ο ήλιος είναι υπερυψωμένος, η θερμοκρασία μπορεί να φθάσει και τους 100 βαθμούς Κελσίου. Εάν επρόκειτο να
περάσουμε τη νύχτα στο φεγγάρι, θα πρέπει να διαθέτουμε έναν θερμό υπνόσακο, καθώς οι θερμοκρασίες μπορεί να φθάσουν και τους -173 βαθμών Κελσίου.
Δεδομένου ότι το φεγγάρι και η γη έχουν περίπου την ίδια απόσταση από τον ήλιο, λαμβάνουν την ίδια ποσότητα φωτός από αυτόν. Έτσι η θερμοκρασία της γης και του φεγγαριού θα πρέπει να είναι η ίδια. Όμως το φεγγάρι δεν διαθέτει ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αυτές οι ακραίες θερμοκρασίες. Η απουσία ατμόσφαιρας δεν δίνει τη δυνατότητα να απορροφηθεί ένα μέρος της ηλιακής ενέργειας που φθάνει σε αυτό με αποτέλεσμα η επιφάνεια να είναι πολύ ζεστή. Από την άλλη η έλλειψή της δεν αποτρέπει τη διαφυγή θερμότητας κατά τη διάρκεια των σεληνιακών νυχτών με αποτέλεσμα τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

sciencenews/ M.A.R.C-review