Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Ο Ηλιος στο μικροσκόπιο



Τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες που έχουν ληφθεί ως σήμερα έστειλε το σκάφος ηλιακής δυναμικής SDΟ της ΝΑSΑ
Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Τις πρώτες και ομολογουμένως εκπληκτικές φωτογραφίες του Ηλίου έστειλε το παρατηρητήριο ηλιακής δυναμικής SDΟ της ΝΑSΑ, ένα προηγμένο σκάφος που εκτοξεύθηκε στις 11 Φεβρουαρίου με αποστολή να ερευνήσει πώς γεννάται και δομείται το μαγνητικό πεδίο του Ηλιου.

Κατά τη διάρκεια της πενταετούς αποστολής του..
το SDΟ θα εξετάσει το μαγνητικό πεδίο του Ηλίου, θα μελετήσει το φαινόμενο των ηλιακών ανέμων και καταιγίδων και θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του ρόλου που παίζει ο ήλιος στην ατμοσφαιρική χημεία και στο κλίμα της Γης. Το SDΟ έχει δυνατότητα να τραβάει φωτογραφίες 10 φορές πιο καθαρές από τις τηλεοράσεις υψηλής ανάλυσης και ήδη οι πρώτες εικόνες που έστειλε είναι οι καλύτερες που έχουν λάβει ως σήμερα στα χέρια τους οι επιστήμονες.

«Οι εικόνες και οι λεπτομέρειές τους είναι τόσο υψηλού επιπέδου που στην ουσία ανοίγουν μπροστά μας ένα καινούργιο ερευνητικό πεδίο όσον αφορά τη μελέτη του Ηλίου. Είναι σαν να κοιτάζουμε το άστρο μας μέσα σε μικροσκόπιο» δήλωσε στο ΒΒC ο καθηγητής Ρίτσαρντ Χάρισον, μέλος της διεθνούς ομάδας που παρακολουθεί την αποστολή. Στις πρώτες εικόνες που έστειλε το σκάφος διακρίνονται με εξαιρετική λεπτομέρεια ηλιακές εκλάμψεις, εκρήξεις στην επιφάνεια του άστρου που στέλνουν γιγάντιες ποσότητες αερίων και σωματιδίων σε όλο το μήκος και το πλάτος του ηλιακού συστήματος.

tovima/ M.A.R.C-review