Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Ανακαλύφθηκε ο κοντινότερος στη Γη «σκοτεινός ήλιος»



 Το άστρο είναι τόσο κρύο που τυχόν παρατηρητές σε ένα πλανήτη σε τροχιά γύρω από αυτό, θα έβλεπαν έναν «σκοτεινό ήλιο» στον έναστρο ουρανό της «μέρας» τους.


Ένα αχνό ουράνιο σώμα, σε απόσταση μικρότερη από δέκα έτη φωτός από τη Γη, το οποίο ανακαλύφθηκε από διεθνή επιστημονική ομάδα, φαίνεται πως είναι ο πιο κοντινός στον πλανήτη μας «σκοτεινός ήλιος», δηλαδή καφέ «νάνος», που έχει ποτέ βρεθεί. Είναι η πρώτη φορά μετά το 1947 που οι αστρονόμοι ανακαλύπτουν ένα νέο άστρο-ήλιο τόσο κοντά στη Γη. Οι ερευνητές δεν αποκλείουν ότι υπάρχουν και άλλα τέτοια σκοτεινά άστρα ακόμα πιο κοντά στη Γη.
Το άστρο είναι τόσο κρύο που τυχόν παρατηρητές σε ένα πλανήτη σε τροχιά γύρω από αυτό, θα έβλεπαν έναν «σκοτεινό ήλιο» στον έναστρο ουρανό της «μέρας» τους. Η ανακάλυψη, μετά από έρευνα σε ένα μικρό μόνο τμήμα του ουρανού, δείχνει ότι τέτοια άστρα είναι συνηθισμένα και μπορεί κάλλιστα να υπάρχουν πολύ πιο κοντά στη Γη, αλλά δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν λόγω του χλωμού φωτός που εκπέμπουν.

Οι καφέ «νάνοι» έχουν τόσο μικρή μάζα, που δεν καταφέρνουν ποτέ να αποκτήσουν την κατάλληλη υψηλή θερμοκρασία, ώστε να διατηρήσουν τις αναγκαίες αντιδράσεις πυρηνικής σύντηξης που λαμβάνουν συνεχώς χώρα σε άστρα όπως ο δικός μας ήλιος. Παρόλα αυτά, λάμπουν χάρη στην θερμοκρασία του σχηματισμού τους, αν και σταδιακά, όσο παγώνουν, φέγγουν όλο και λιγότερο.
Οι ερευνητές, υπό τον Φίλιπ Λούκας του βρετανικού πανεπιστημίου του Χερτφορντσάιρ, σύμφωνα με το New Scientist, «βάφτισαν» UGPS 0722-05 το σκοτεινό άστρο που (με βάση προκαταρκτικούς υπολογισμούς στηριγμένους στην παράλλαξη) απέχει 9,6 έτη φωτός από τη Γη. Έχει, δηλαδή, υπερδιπλάσια απόσταση από το άστρο Proxima Centauri, το πλησιέστερο άστρο στη Γη μετά τον ήλιο μας.
Αν η εκτιμώμενη απόσταση είναι σωστή (θα επιβεβαιωθεί σε λίγες εβδομάδες), τότε το UGPS 0722-05 είναι το κοντινότερο σκοτεινό άστρο στη Γη. Μέχρι σήμερα κάτοχος του ρεκόρ εγγύτητας ήταν ένα ζεύγος καφέ «νάνων» κοντά στο άστρο Έψιλον Ίντι, σε απόσταση 11,8 ετών φωτός από τον πλανήτη μας.
Το νεοανακαλυφθέν σκοτεινό άστρο σπάει και άλλα ρεκόρ. Είναι ο πιο παγωμένος καφέ «νάνος» που έχει ποτέ βρεθεί, με θερμοκρασία μόλις 400 - 500 βαθμών Κελσίου (τρομερά χαμηλή για «ήλιο»). Είναι επίσης το πιο αχνό, καθώς εκπέμπει μόλις το 0,000026% της ενέργειας του δικού μας ήλιου και αυτή η λιγοστή ενέργεια γίνεται αντιληπτή κατά βάση στο υπέρυθρο παρά στο ορατό μήκος κύματος.
Θα χρειάζονταν 3,8 εκατομμύρια τέτοιοι καφέ «νάνοι» για να παράγουν ενέργεια ισοδύναμη με τον ήλιο μας, ενώ το μέγεθος του σκοτεινού άστρου είναι περίπου όσο του Δία, αλλά η μάζα του είναι πέντε έως 30 φορές μεγαλύτερη.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
M.A.R.C-review