Σάββατο 24 Απριλίου 2010

ΥeΖ στο περιβάλλον!


Το απόλυτο «πράσινο» όνειρο στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας ανακοίνωσε η κοινοπραξία SΑΙC-GΜ μεταξύ της αμερικανικής General Μotors και του κινεζικού Οργανισμού Αυτοκινητοβιομηχανίας της Σανγκάης. Πρόκειται για ένα καινοτόμο ηλεκτροκίνητο όχημα, το οποίο για την ώρα βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού και φέρει την ονομασία ΥeΖ.

Σύμφωνα με τους επινοητές του, θα κινείται αποκλειστικά και μόνο με τη βοήθεια φυσικών πηγών ενέργειας, όπως π.χ. η ηλιακή και η αιολική ενέργεια. Το δροσερό, ανοιχτό αυτοκινητάκι θα φέρει μια «έξυπνη» οροφή, όπου θα βρίσκεται ενσωματωμένο ένα υπερσύγχρονο σύστημα φωτοβολταϊκών που θα συσσωρεύει την ηλιακή ενέργεια. Πέραν αυτού, όμως, η πράσινη οροφή με μορφή φύλλου θα απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα μετατρέποντάς το σε ηλεκτρική ενέργεια, απελευθερώνοντας την ίδια ώρα στη θέση του καθαρό οξυγόνο.

Επιπλέον, το φουτουριστικό όχημα μηδενικών ρύπων θα φέρει στους τέσσερις τροχούς του ανεμογεννήτριες, οι οποίες θα ενεργοποιούνται κατά τη φυσική κίνηση παράγοντας ενέργεια που θα αποθηκεύεται σε μια μπαταρία για ώρα ανάγκης. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θα μπορούσαμε ίσως να συναντήσουμε το οικολογικό ΥeΖ στους δρόμους γύρω στο 2030.


tovima/ M.A.R.C-review