Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Δημιουργήθηκε το πρώτο ζωντανό συνθετικό κύτταρο


Επιστήμονες στις ΗΠΑ κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ζωντανό βακτηριδιακό 

κύτταρο με συνθετικό γονιδίωμα
Ένα βήμα πριν από τη δημιουργία τεχνητής ζωής έφτασαν Αμερικανοί επιστήμονες. Ούτε λίγο ούτε πολύ, στο ρόλο του Θεού ο γενετιστής Κρεγκ Βέντερ του ομώνυμου ινστιτούτου και η ομάδα του στο Μέριλαντ και στην Καλιφόρνια εμπότισαν βακτηριακό κύτταρο ξενιστή με γενετικό υλικό, εξ ολοκλήρου γενετικά κατασκευασμένο.
Το μικρόβιο που προέκυψε συμπεριφερόταν ακριβώς όπως του υπαγόρευε το συνθετικό DNA που ήταν εμφυτευμένο στα κύτταρά του. Πρόκειται για ένα επίτευγμα με πολλαπλές μελλοντικές εφαρμογές που αναμένεται να οδηγήσουν στην καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών της ζωής.
Η ομάδα του γενετιστή φιλοδοξεί να δημιουργήσει τεχνητές μορφές ζωής με περιβαλλοντική και ενεργειακή χρησιμότητα, όπως π.χ. φύκια που θα μπορούν να αποθηκεύουν το διοξείδιο του άνθρακα και να παράγουν καθαρούς υδρογονάνθρακες.
Ωστόσο, αρκετές επικρίσεις διατυπώθηκαν από την επιστημονική κοινότητα σύμφωνα με τις οποίες  η ένταξη του τεχνητού μικροοργανισμού στο φυσικό περιβάλλον μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους.
Από την πλευρά του, ο Βέντερ τόνισε αναφερόμενος στο νέο επιστημονικό επίτευγμα: "Είναι το πρώτο είδος στον πλανήτη που μπορεί να πολλαπλασιάζεται και το οποίο έχει για γονέα έναν... υπολογιστή".
enet/ M.A.R.C-review