Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Νέα χημική ουσία καταπολεμά τη γρίπη


Νουκλεοζίνη ονομάζεται η νέα χημική ουσία, που μπορεί να καταπολεμήσει τον ιό Η5Ν1, αλλά και την εποχική γρίπη, σύμφωνα με επιστήμονες από το Χονγκ Κονγκ και τον Καναδά. Η νέα ανακάλυψη θεωρείται ελπιδοφόρα, αφού οι ιοί της γρίπης μεταλλάσσονται συνεχώς και, μετά από ένα χρονικό διάστημα, τα υπάρχοντα αντι-ιικά φάρμακα καθίστανται αναποτελεσματικά. Τα πειράματα με την..
ουσία, που πραγματοποιήθηκαν κατά την έρευνα, έγιναν τόσο με πειραματόζωα, όσο και με καλλιέργειες κυττάρων.

«Διαθέτουμε, πλέον, τελείως νέα όπλα για να καταπολεμήσουμε τον ιό της γρίπης, που εμφανίζει ανθεκτικότητα στο οσελταμιβίρ και στο ζαναμιβίρ", δήλωσε ο μικροβιολόγος Richard Yao, του Πανεπιστημίου του Hong Kong.

Η ουσία οσελταμιβίρ αποτελεί το βασικό συστατικό του φαρμάκου με την εμπορική ονομασία "Ταμιφλού", ενώ το ζαναμιβίρ αντίστοιχα αποτελεί το συστατικό του φαρμάκου "Ρελέντσα", δηλαδή των δύο βασικών "όπλων" κατά των ιών της γρίπης. Η νουκλεοζίνη επιτίθεται σε μια πρωτεΐνη των ιών της γρίπης, την νουκλεοπρωτεΐνη, που είναι υπεύθυνη για την αναπαραγωγή τους. Η ουσία έχει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποδειχτεί αποτελεσματική στα πειράματα κατά των ιών Η5Ν1, Η1Ν1 και Η3Ν2.

Αναμένεται, τώρα, να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη ουσία για την ανάπτυξη νέων αντι-ιικών φαρμάκων.
zougla.gr/ M.A.R.C-review