Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Ούτε οι πεθαμένοι δεν μπορούν να ξεφύγουν από το Ίντερνετ

Εξαιτίας των νέων online νεκροταφείων!
Μερικά πράγματα δεν μπορεί να τα γλιτώσει κανείς ούτε στον τάφο του. Για παράδειγμα, το Ίντερνετ! Στο Χονγκ Κονγκ η κυβέρνηση άνοιξε τις ηλεκτρονικές «πύλες» του νέου εικονικού νεκροταφείου, όπου οι συγγενείς και φίλοι του νεκρού θα μπορούν να τον «επισκέπτονται», ανοίγοντας μια ξεχωριστή δωρεάν σελίδα για τον αγαπημένο τους που απεβίωσε και να διατηρούν έτσι ολοζώντανη την μνήμη του στη διάσταση του κυβερνοχώρου.
Μέχρι 100.000 χρήστες μπορούν να «ανεβάσουν» το σχετικό αναμνηστικό υλικό (φωτογραφίες, βίντεο, κείμενα κλπ) για τους αγαπημένους τους, στη διεύθυνση του «νεκροταφείου» memorial.gov.hk. Το site, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, επιτρέπει μια σχετική αληθοφάνεια παρέχοντας...
ειδικά σύμβολα (emoticons) που απεικονίζουν λουλούδια και αναμμένα κεριά, αλλά υπάρχουν και εικονίδια για ψητά γουρουνάκια, κοτόπουλα και χαρτονομίσματα – που οι Κινέζοι συνηθίζουν να αφήνουν στους τάφους.
  
Οι συγγενείς και φίλοι μπορούν να «ανεβάσουν» στην σελίδα του νεκρού εικόνες με αγαπημένα πράγματα του νεκρού, όπως ενός μπολ με γευστικά νουντλς ή ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου. Πρακτική δυσκολία υπάρχει με τα θυμιάματα και τα λιβάνια, καθώς ακόμα δεν έχει βρεθεί τρόπος να «ανεβάζει» κανείς μυρωδιές στο διαδίκτυο…
  
Στο online νεκροταφείο μπορούν να καταχωρηθούν(θέλοντας και μη!) μόνο πολίτες του Χονγκ Κονγκ που έχουν βεβαιωμένα πεθάνει και είτε έχουν ταφεί ή καεί στην πόλη, ανάλογα με τη θρησκεία και τις προτιμήσεις του καθενός. Η ιδέα φαίνεται ήδη να αρέσει στους νέους, αλλά οι παλαιότεροι προτιμούν τον παραδοσιακό τρόπο επίσκεψης στο νεκροταφείο (βέβαια, όταν πεθάνουν, εν αγνοία τους, τα παιδιά τους κάλλιστα μπορεί να τους «θάψουν» και στο ηλεκτρονικό νεκροταφείο…).
  
Το κόστος δημιουργίας του «νεκροταφείου» ήταν 130.000 δολάρια και το κόστος ετήσιας λειτουργίας τους υπολογίζεται σε 800.000 δολάρια. Με δεδομένο ότι - όπως και στην Ελλάδα - οι χώροι ταφής σπανίζουν στο Χονγκ Κονγκ και είναι πανάκριβοι, η νέα ιδέα αναμένεται να «πιάσει».

enet/EFENPRESS/M.A.R.C-review