Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ !


Μύκητας πενταπλασιάζει την ταχύτητα ανάπτυξης ρυζιού

Ελβετοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν έναν μικροσκοπικό μύκητα που μπορεί να πενταπλασιάσει την ταχύτητα ανάπτυξης του ρυζιού .Η σχετική έρευνα, υπό τον φυτολόγο Ίαν Σάντερς του πανεπιστημίου της Λοζάνης, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας “Current Biology”, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο μύκητας μυκόριζα μπορεί να αξιοποιηθεί σε μαζική κλίμακα στην γεωργική καλλιέργεια του ρυζιού, περιορίζοντας όχι μόνο την χρήση φωσφορικών λιπασμάτων, αλλά και εξαλείφοντας την ανάγκη για τη δημιουργία γενετικά τροποποιημένου ρυζιού. Η νέα ...
μέθοδος μπορεί να βγει στο εμπόριο και να χρησιμοποιηθεί ευρέως στη γεωργία διεθνώς σε δύο έως πέντε χρόνια, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
  
Οι ερευνητές ανακάλυψαν την πολύτιμη λειτουργία του μύκητα σε σχέση με το ρύζι μετά από πειράματα τεσσάρων ετών σε 20 διαφορετικά είδη σπόρων. Ενώ σε μερικά είδη σπόρων ρυζιού, παρατηρήθηκε βραδύτερη ανάπτυξη, σε άλλα υπήρξε πολύ ταχύτερη, από δύο μέχρι και πέντε φορές.
  
Οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι ακόμα πώς ο μύκητας καταφέρνει να επιταχύνει την ανάπτυξη μερικών ειδών ρυζιού. Σκοπεύουν να μελετήσουν περαιτέρω τη «συμβίωση» του μύκητα και του φυτού του ρυζιού για να κατανοήσουν καλύτερα το φαινόμενο.
  
Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι το πλεονέκτημα της χρήσης μύκητα στην καλλιέργεια ρυζιού, είναι ότι πρόκειται για ένα «απολύτως φυσικό» φαινόμενο. Τόνισαν ότι δεν χρειάστηκε να εισάγουν στο ρύζι κανένα νέο γονίδιο και να το τροποποιήσουν (μεταλλάξουν) με οποιονδήποτε τρόπο. Ο μύκητας, που είναι σχεδόν αόρατος με γυμνό μάτι, μπορεί έ΄τσι να αποδειχτεί πιο «οικολογικός» σε σχέση με άλλες γεωργικές μεθόδους.

Όμως τα πειράματα των ελβετών επιστημόνων, τα οποία προς το παρόν έχουν περιοριστεί στο εργαστήριο και σε θερμοκήπιο, πρέπει πλέον να τεθούν σε έλεγχο και στις πραγματικές συνθήκες ενός καλλιεργημένου χωραφιού. Οι ίδιοι ερευνητές έχουν εξάλλου ξεκινήσει ανάλογα πειράματα με πατάτες και με το φυτό από όπου προέρχεται η ταπιόκα.
  
Οι μύκητες έχουν ένα μακρύ παρελθόν συμβίωσης με τα φυτά. Σήμερα, εκτιμάται ότι πάνω από το 80% των ειδών των φυτών είναι «φίλοι» και συνυπάρχουν με κάποιον μύκητα. Σε αντάλλαγμα για τα σάκχαρα που παίρνει από το φυτό, ο μύκητας το βοηθά να αντλεί θρεπτικές ουσίες από το έδαφος.

Όμως, τα φυτά του ρυζιού, που αποτελούν βασική πηγή τροφής για δισεκατομμύρια ανθρώπους του πλανήτη μας, δεν έχουν αναπτύξει μέχρι στιγμής αυτή την «ειδική σχέση» και έτσι δεν βοηθιούνται, όπως άλλα φυτά, στο να εξάγουν θρεπτικές ουσίες από το χώμα. Τώρα, με τη βοήθεια των επιστημόνων, φαίνεται πως ήρθε η ώρα και για το ρύζι να γνωρίσει τα οφέλη από τη συνύπαρξη με ένα μύκητα!

enet/   M.A.R.C- review