Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

«Κινητή» σφήνα της Samsung στην Apple


Σε μια αγορά, αυτή των έξυπνων κινητών τελευταίας γενιάς, που στα μάτια πολλών χρηστών χωρίζεται σε iPhone και μη iPhone τηλέφωνα, η Samsung ανακοίνωσε πρόσφατα το λανσάρισμα του νέου της “διαμαντιού”, του Galaxy S, που φιλοδοξεί να κλονίσει την πρωτοκαθεδρία της Apple.

Η πολλά υποσχόμενη συσκευή των Κορεατών που αναμένεται να φτάσει στην ελληνική αγορά σε δύο μήνες από σήμερα και να πωλείται χωρίς σύνδεση έναντι 600 ευρώ περίπου, διαθέτει οθόνη τεσσάρων ιντσών (έναντι 3,5 του iPhone 4) τεχνολογίας super AMOLED, λειτουργικό ...
Android 2.1 προσαρμοσμένο στην ακόμη μεγαλύτερη ευκολία του χρήστη (π.χ. η κύλιση του μενού δεν γίνεται κάθετα ως είθισται σε άλλες Android συσκευές αλλά οριζόντια βλ. iPhone) και ο επεξεργαστής της είναι στο 1GHz. Το λειτουργικό της Google του δίνει την δυνατότητα να “τρέχει” πολλές εφαρμογές παράλληλα είναι δηλαδή multitasking, η κάμερα της συσκευής είναι στα 5 megapixels ανάλυση και μεταξύ άλλων υποστηρίζει αναπαραγωγή και λήψη βίντεο υψηλής ευκρίνειας (HD).

Το Galaxy S διατίθεται με ενσωματωμένη μνήμη 8GB και 16 GB με δυνατότητα επέκτασης με εξωτερική κάρτα έως τα 48GB, έχει αποσπώμενη μπαταρία ενώ το βάρος του είναι στα 119 γραμμάρια.

Στα χαρακτηριστικά προστιθέμενης αξίας που παρέχονται μαζί με τη συσκευή και ξεπερνούν τις 50.000 εφαρμογές (Android και Samsung apps αθροιστικά) συγκαταλέγεται και η δυνατότητα προβολής πληροφοριών στην οθόνη της συσκευής για τον περιβάλλοντα χώρο του χρήστη. Πρόκειται για εφαρμογή που βασίζεται στην τεχνολογία “augmented reality”. Ο κάτοχος του κινητού μπορεί στρέφοντας την κάμερα της συσκευής προς την Ακρόπολη για παράδειγμα να δει στην οθόνη του όλες τις σχετικές πληροφορίες για τον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο κ.ά.

Σε ταξίδι που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στα κεντρικά της Samsung στη Σεούλ με καλεσμένους συνολικά εννέα δημοσιογράφους από Ελλάδα, Βουλγαρία, Κροατία, Σερβία και Ρουμανία μας δόθηκε η δυνατότητα να δούμε από κοντά την “ναυαρχίδα” των έξυπνων κινητών της κορεατικής εταιρείας. Η φωτεινότητα της οθόνης, η ευκρίνεια της ακόμη και σε έντονο φως, η ποιότητα των χρωμάτων και η γρήγορη απόκριση της συσκευής σε κάθε κίνηση και εντολή των δαχτύλων είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά που κάνουν το Galaxy S να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό με την πρώτη ματιά. Βασικά του μειονεκτήματα; Η ομοιότητα της συσκευής με το αντίπαλον δέος, το iPhone της Apple αλλά και τα ελαφριά υλικά κατασκευής (π.χ. πλαστικό κάλυμμα) έρχονται εν μέρει σε αντίθεση τόσο με την τιμή αλλά και με την φιλοδοξία της εταιρείας να φέρει την επανάσταση στα έξυπνα κινητά.

Τεχνικά χαρακτηριστικά Samsung Galaxy S (I9000)

Δίκτυο
 2,5G (GSM/ GPRS/ EDGE) : 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
3G (HSDPA 7,2Mbps, HSUPA 5,76Mbps) : 900 / 1900 / 2100 MHz
OS
 Android 2.1
Οθόνη
 4.0” WVGA Super AMOLED (800x480) μεmDNIe
Camera
 5.0 mega-pixel camera + VGA Video Telephony Camera,  Auto Focus,
Self shot, Action shot, Add me, Stop motion, Cartoon shot, Smile shot,
Panorama shot
Video
 HD (720p@30fps) αναπαραγωγή και εγγραφή video
 CodecMpeg4, H.264, H.263,H263SorensonDivXXviDVC-1
Τύπος αρχείων: 3gp (mp4), WMV (asf), AVI(divx), MKVFLV
Audio
 MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA, OGG, AMR-NB, AMR-WB, WAV, MID, AC3, IMY,
FLAC, XMF
Επιπλέον Χαρακτηριστικά

 Android Market™ και Samsung Apps για περισσότερες εφαρμογές και περιεχόμενα
A-GPS
 Augmented Reality με τον Layar Reality Browser, μέσω του Tele Atlas POI
1 GHz Επεξεργαστής εφαρμογών
SMS/ MMS/ E-mail/ Video Messaging/ Exchange ActiveSync
Sensor: Accelerometer, Digital compass, Proximity, Light
 Offline & No SIM Mode, RSS Reader, Mobile Widgets
Συνδεσιμότητα
 Bluetooth technology v 3,0
 USB v2,0 (High-Speed)
 Wi-Fi 802,11 b/g/n
Μνήμη
16GB / 8GB storage, 512MB RAM, εξωτερική μνήμη (έως και 32GB)
Μέγεθος
 64,2 x 122,4 x 9,9mm, 119g
Μπαταρία
1500 mAh
 
enet/ M.A.R.C-review