Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Έλληνες στο νησί του Πάσχα για την έκλειψη του Ηλίου



Μέχρι το νησί του Πάσχα θα ταξιδέψει μία ελληνική αποστολή επιστημόνων, προκειμένου να ανακαλύψει τους τρόπους με τους οποίους θερμαίνεται το στέμμα του Ηλίου και τα αίτια που προκαλούν την αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου του κάθε 11 περίπου χρόνια.

Η αποστολή αναχωρεί την Κυριακή, 4 Ιουλίου, και θα παρατηρήσει την πρώτη ολική έκλειψη ηλίου που συμβαίνει μετά την αντιστροφή του μαγνητικού του πεδίου του.

Η έρευνα αυτή θα δώσει απάντηση στο βασικό ερώτημα για τον τρόπο με τον οποίο θερμαίνεται ο Ήλιος, ενώ, σύμφωνα με τις σημερινές θεωρίες, αυτό επιτυγχάνεται είτε μέσω του μαγνητικού του πεδίου είτε δια των κρούσεων των στοιχείων του, οι οποίες ...
δημιουργούν πίεση και συνεπώς μετάδοση της ενέργειας.

Στην αποστολή θα συμμετάσχουν ο ερασιτέχνης αστρονόμος Αριστείδης Βούλγαρης, ο οποίος κατασκεύασε ένα πρωτοποριακό όργανο - τηλεσκόπιο, ικανό να ανιχνεύει συγχρόνως και με μεγάλη ακρίβεια την κατάσταση ιονισμού (ηλεκτρικό φορτίο) διαφόρων χημικών στοιχείων στην ατμόσφαιρα του ήλιου, καθώς και ο καθηγητής πανεπιστημίου του Σικάγου, Θανάσης Οικονόμου, ο οποίος έχει κατασκευάσει διαστημικές συσκευές για αποστολές της NASA.

Η ολική έκλειψη Ηλίου στο νησί του Πάσχα -στις 11 Ιουλίου- θα διαρκέσει μόλις τέσσερα λεπτά (ώρα Ελλάδος 23.10) και δεν θα είναι ορατή από τη χώρα μας.

zougla