Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Ισραήλ: Βρέθηκε το αρχαιότερο γραπτό δείγμα


Ένα πολύ μικρό κομμάτι πήλινης πινακίδας που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα π.Χ. ανακαλύφθηκε στη διάρκεια ανασκαφών στην Ιερουσαλήμ και περιέχει το αρχαιότερο γραπτό δείγμα που έχει βρεθεί ποτέ στην πόλη, ανακοίνωσαν ερευνητές του Εβραϊκού Πανεπιστημίου
arxaio deigma Ισραήλ: Βρέθηκε το αρχαιότερο γραπτό δείγμα Το εύρημα που εντοπίστηκε έξω από τα τείχη της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ πιστεύεται πως είναι τμήμα πινακίδας από κάποιο βασιλικό αρχείο και επιβεβαιώνει τον σημαντικό ρόλο της πόλης στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε πως το δείγμα, με διαστάσεις 2 επί 2,8 εκατοστά, ...
ανακαλύφθηκε πρόσφατα κάτω από έναν πύργο του 10ου αιώνα π.Χ. στο νότιο τοίχο της παλιάς πόλης. Περιέχει σύμβολα της σφηνοειδούς γραφής στην ακκαδική γλώσσα, που ήταν διαδεδομένη την εποχή εκείνη. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γουέιν Χόροβιτς από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου, το κείμενο είναι υψηλού επιπέδου και μάλλον είναι έργο έμπειρου γραφέα. Οι γραφείς την εποχή εκείνη ετοίμαζαν τις πλάκες για τις ανάγκες των βασιλικών οικογενειών.
Η πινακίδα αυτή πιστεύεται ότι είναι σύγχρονη με άλλες 380 που βρέθηκαν τον 19ο αιώνα στην Αμάρνα της Αιγύπτου στα αρχεία του φαραώ Αμένχοτεπ, ο οποίος έζησε τον 14ο αιώνα π.Χ.
Τα αρχεία αυτά περιέχουν πινακίδες που έστειλαν στον φαραώ ηγέτες υποτελών στην Αίγυπτο βασιλείων, ανάμεσά τους και ο Αμπντι-Χέμπα που βασίλευε στην Ιερουσαλήμ“, διευκρινίζει ο Εϊλάτ Μαζάρ, επικεφαλής των ανασκαφών.
Το παλαιότερο γραπτό δείγμα που είχε βρεθεί στην Ιερουσαλήμ είναι μια πλάκα που αναφέρει την ολοκλήρωση σήραγγας κάτω από την παλιά πόλη, χρονολογείται από τον 8ο αιώνα π.Χ. και σήμερα βρίσκεται σε μουσείο της Κωνσταντινούπολης.
Λεπτομέρειες για την ανακάλυψη αυτή αναφέρονται στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης Israel Exploration Journal.
thenetwar