Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Σάρωσαν τις διακρίσεις στο Χάρβαρντ οι «κομπιουτεράδες» του ΑΠΘ



Το πρώτο βραβείο στον ετήσιο Διεθνή Διαγωνισμό Πρακτόρων για Ηλεκτρονικές Συναλλαγές (Trading Agent Competition 2010) που διοργανώνεται από το Χάρβαρντ, το κορυφαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα των ΗΠΑ, κατέκτησε η ελληνική ομάδα από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τη δημιουργία ενός ευφυούς λογισμικού.
Το πρόγραμμα που σχεδίασαν εκτελεί αυτόματα και αυτόνομα ηλεκτρονικές συναλλαγές και συμμετέχει σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες στο διαδίκτυο.
Οι "πράκτορες λογισμικού" (software agents), όπως λέγονται, είναι ...
ευφυή προγράμματα με εξελιγμένες δυνατότητες λήψης αποφάσεων και επικοινωνίας, ειδικά σχεδιασμένα για να συνδιαλέγονται στο χρηματιστήριο και γενικότερα στο διαδίκτυο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Η ομάδα του ΑΠΘ πήρε μέρος στους τρεις τελικούς με κατάλληλες εκδόσεις του πράκτορα "Mertacor", όπως ονομάζουν το πρόγραμμά τους, και αναδείχθηκε:
♦ 1η στο διαγωνισμό TAC Market Design (CAT 2010) για Σχεδίαση και Βελτιστοποίηση Ηλεκτρονικών Αγορών.
♦ 3η στο διαγωνισμό TAC Ad Auction (AA 2010) για Δημοπρασία Διαδικτυακών Διαφημίσεων.
♦ 6η στο διαγωνισμό TAC Supply Chain Management (TAC-SCM 2010) για Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας.
Αμέσως μετά την επιτυχία της, η ελληνική ομάδα κλήθηκε να συνεργαστεί με το πανεπιστήμιο της Μινεσότα των ΗΠΑ, ίδρυμα Erasmus.
Ο επικεφαλής της ομάδας, καθηγητής Περικλής Μήτκας, θα παρουσιάσει στο Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας Πρακτόρων Λογισμικού, που θα γίνει στο Τορόντο από 30 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου, το τελευταίο ερευνητικό της έργο.
Στην προσπάθεια συμμετείχαν επίσης, ο απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Λάμπρος Σταυρογιάννης, ο υποψήφιος διδάκτορας Κυριάκος Χατζηδημητρίου και ο λέκτορας του ΑΠΘ Ανδρέας Συμεωνίδης. Σ
το διαγωνισμό συμμετείχαν ερευνητικές ομάδες από 30 πανεπιστήμια όλου του κόσμου.
enet