Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Επίσημη έγκριση του νέου Bluetooth 4.0 – πρώτες συσκευές τέλη 2010



Το «μπλέ δόντι» ή κατά το αγγλικότερον «Bluetooth» ίσως είναι ο δημοφιλέστερος τρόπος ασύρματης επικοινωνίας πλέον που χρησιμοποιείται από τους απανταχού χρήστες της τεχνολογίας, αριθμώντας αμέτρητες συσκευές από ΒΤ ακουστικά, φορητά-και μη ηχεία, πληκτρολόγια, ποντίκια, εκτυπωτές, κινητά τηλέφωνα (ουσιαστικά αυτές ήταν οι πρώτες συσκευές για τις οποίες δημιουργήθηκε το BT) και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Η πορεία του ασύρματου πρωτοκόλλου πέρασε αρκετά στάδια εξέλιξης, από την πρώτη έκδοση 1.0 (του 1998) στις ενδιάμεσες 1.1 και 1.2, έως την δημοφιλέστερη 2.0 (2004) και 2.1+EDR, της οποίας η βελτιώσεις στην ποιότητα - σταθερότητα της επικοινωνίας αλλά και η μεγαλύτερη ταχύτητα / διαμεταγωγή δεδομένων, άνοιξε τον δρόμο για να χρησιμοποιηθεί το BT σε μια μεγάλη γκάμα διαφορετικών συσκευών.



Πέρυσι, περί τον Απρίλιο του 2009, θεσπίστηκε η επόμενη έκδοση ονόματι Bluetooth 3.0 (http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=34197&cid=36) που προσφέρει κατακόρυφη αύξηση ταχύτητας σε σχέση με το ΒΤ 2.1, κάνοντας ταυτόχρονη χρήση μιας άλλης ασύρματης τεχνολογίας με την ονομασία 802.11 ή όπως είναι πιο γνωστή «Wi-Fi». Με τη ιλιγγιώδη νέα ταχύτητα των 480Mbit/δευτερόλεπτο (αλλιώς 60MByte) του BT 3.0, χρειάζονται πχ. μόλις μερικά sec για να μεταφέρετε ένα...
ολόκληρο μουσικό CD σε μορφή MP3 μεταξύ δύο συσκευών BT 3.0, κάτι που με το τωρινό και αργό ΒΤ 2.1 ο χρόνος ανεβαίνει στα 45 λεπτά!



Μέχρι σήμερα από τις πιο γνωστές συσκευές που χρησιμοποιούν το BT 3.0 είναι τα Samsung Galaxy S (http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=145481&cid=36) και Samsung Wave (http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=116998&cid=36), όμως τι έχει κρατήσει την βιομηχανία από την διάθεση ποικιλίας νέων συσκευών / gadgets που να υποστηρίζουν το νέο και ταχύτατο ασύρματο πρωτόκολλο; Μα φυσικά (η γνωστή ότι ερχόταν για τους «εσωτερικούς» της βιομηχανίας) έλευση του πιο νέου Bluetooth 4.0, το οποίο ουσιαστικά βασίζεται στο ΒΤ 3.0 με την διαφορά ότι πλέον απαιτείται πολύ λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Αυτό μεταφράζεται ότι το ΒΤ 4.0 θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα σωρό λογής λιλιπούτειες μικρο-κατασκευές (όπως αισθητήρες και εργαλεία ιατρικής, ρολόγια χειρός) χωρίς βέβαια να ξεχνάμε τα αγαπημένα μας κινητά τηλέφωνα, τους επερχόμενους υπολογιστές-ταμπλέτες κλπ. Οι πρώτες συσκευές κατά το «Bluetooth SIG» (SIG: Special Interest Group, μη κερδοσκοπική ένωση εταιρειών για την θέσπιση κοινών στάνταρντ BT) αναμένονται προς τα τέλη του τρέχοντος έτους.
zougla.gr