Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

CST-100: Η Boeing αποκαλύπτει το διαστημικό της πορθμείο.

Η αεροδιαστημική βιομηχανία Boeing αποκάλυψε τα σχέδιά της για την κατασκευή μιας διαστημικής κάψουλας η οποία θα είναι σε θέση να μεταφέρει αστροναυ΄τες προς και από το διεθνή διαστημικό σταθμό (ISS) ή και από ιδιωτικούς διαστημικούς σταθμούς όταν αυτοί θα γίνουν πραγματικότητα. Η σχεδίαση του διαστημοπλοίου έρχεται όπως είναι φυσικό για να αναπληρώσει το κενό που θα αφήσει πίσω της η απόσυρση του στόλου των διαστημικών λεωφορείων το 2011.
ImageΤο διαστημόπλοιο ονομάζεται CST-100 (Crew Space Transportation) και το πρόγραμμα ανάπτυξής του είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη NASA για την εμπορική εκμετάλλευση του διαστήματος και για αυτό το σκοπό η τελευταία έχει χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα της Boeing με 18 εκατ. $.
Η σχεδίαση της Boeing είναι μια από αρκετές υποψήφιες σχεδιάσεις από αμερικανικές εταιρείες με στόχο την κατασκευή του πρώτου ιδιωτικού διαστημικού πορθμείου που θα μπορεί να μεταφέρει αστροναύτες στον ISS. To CST θα μπορεί να μεταφέρει έως και εφτά άτομα σε χαμηλή γήινη τροχιά 100 χιλιομέτρων. Το πρόβλημα όμως είναι πως ο ISS βρίσκεται σε τροχιά μεταξύ 347 και 360 χιλιομέτρων επομένως θα χρειαστεί μια άλλη έκδοση του διαστημικού πορθμείου ώστε αυτή να φτάνει στο απαιτούμενο ύψος της τροχιάς του.
defencenet.gr