Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Τα κινητά με Android θα υπακούουν στη φωνή μας χάρη στη Google


Η Google κυκλοφόρησε μια εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες των έξυπνων κινητών που «τρέχουν» το λειτουργικό της σύστημα Android, να χρησιμοποιούν δέκα νέες φωνητικές εντολές για να εκτελούν διάφορες εργασίες, όπως η αποστολή γραπτών μηνυμάτων και e-mail, καθώς και η υποβολή ερωτημάτων για πλοήγηση στους δρόμους....


To πρόγραμμα “Voice Actions” θα δουλεύει μόνο στις συσκευές με το τελευταίο λειτουργικό Android 2.2, γνωστό και ως Froyo, που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία.
Η εφαρμογή επιτρέπει στον χρήστη επίσης να δίνει εντολές στο κινητό του να παίξει συγκεκριμένα τραγούδια, να κάνει κλήση σε συγκεκριμένα άτομα από τη λίστα επαφών (λέγοντας απλώς το όνομά του), να βρει ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, να πάρει οδηγίες χάρτη, να στείλει γραπτά μηνύματα κ.α.
Το πρόγραμμα μετατρέπει αυτομάτως σε γραπτό κείμενο τις λέξεις του χρήστη. Αν και η τεχνολογία μετατροπής λέξεων σε κείμενο δεν θεωρείται γενικά τελειοποιημένη, η Google ισχυρίζεται ότι στην περίπτωση του νέου λειτουργικού της επιτυγχάνεται μεγάλη ακρίβεια.
Η ενεργοποίηση των φωνητικών εντολών γίνεται πατώντας ένα εικονίδιο με μικρόφωνο στην οθόνη αφής. Η εφαρμογή είναι προς το παρόν διαθέσιμη μόνο για αγγλόφωνους χρήστες.
Το πρόγραμμα θα προ-εγκατασταθεί στα έξυπνα κινητά Droid 2 της Motorola. Οι συσκευές Evo και Incredible της HTC αναμένεται να συμπεριλάβουν τους επόμενους μήνες το λειτουργικό Android 2.2 (Froyo) με τις νέες φωνητικές εντολές.
Στα μοντέλα άλλων εταιριών η εγκατάσταση θα γίνεται με «κατέβασμα» από το ηλεκτρονικό κατάστημα Android Market, σύμφωνα με τη Google.
Το Android ήδη προσέφερε μια περιορισμένη γκάμα φωνητικών εντολών για αναζητήσεις στο διαδίκτυο και πλοήγηση.
Σύμφωνα με την Google, η δυνατότητα αυτή έχει προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον και πλέον μια στις τέσσερις αναζητήσεις (ποσοστό 25%) μέσω κινητών Android γίνεται μέσω φωνητικής εντολής.
Οι νέες φωνητικές δυνατότητες που προστίθενται στα κινητά Android, εκτός των άλλων, καθιστούν πιο εύκολη την μεταφορά δεδομένων από ένα υπολογιστή σε ένα τηλέφωνο, με τη βοήθεια ενός δωρεάν «εργαλείου» που οι χρήστες μπορούν να εγκαταστήσουν στο πρόγραμμα πλοήγησης Chrome Web της Google.
Η εταιρία ισχυρίζεται ότι κάθε μέρα παγκοσμίως πουλιούνται περίπου 200.000 κινητά που «τρέχουν» το Android.