Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Αποκολλήθηκε παγόβουνο-γίγας στη Γροιλανδία



Eχει τεσσερις φορες το μεγεθος του Μανχαταν !

Μια γιγαντιαία παγονησίδα, που έχει τέσσερις φορές το μέγεθος του Μανχάταν, αποκολλήθηκε από έναν από τους δύο κύριους παγετώνες της Γροιλανδίας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για το μεγαλύτερο ανάλογο γεγονός που σημειώνεται στην Αρκτική τα τελευταία 50 χρόνια.

Η παγονησίδα, που αποκολλήθηκε την Πέμπτη, θα εισέλθει στο στενό Νάρες, μια απομακρυσμένη θέση περίπου 1.000 χιλιόμετρα νότια του Βόρειου Πόλου, ανάμεσα στη Γροιλανδία και τον Καναδά......


Η παγονησίδα έχει έκταση 260 τετραγωνικών χιλιομέτρων και πάχος όσο το μισό ύψος του Empire State Building της Νέας Υόρκης (δηλαδή 225 μέτρα), σύμφωνα με τον Αντρέας Μιούντσοου, καθηγητή Επιστήμης και Μηχανικής των Ωκεανών στο Πανεπιστήμιο Ντέλαγουερ.

Ο Μιούντσοου είπε ότι ανέμενε την αποκόλληση ενός χοντρού τεμαχίου πάγου από τον Παγετώνα Πέτερμαν, έναν από τους δύο μεγαλύτερους που απέμειναν στη Γροιλανδία, επειδή μεγάλωνε σε μέγεθος επί επτά ή οκτώ χρόνια. Ωστόσο, δεν περίμενε να είναι τόσο μεγάλο.

«Τα γλυκά νερά που αποθηκεύονται σε αυτή την παγονησίδα θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τη ροή των ποταμών Ντέλαγουερ ή Χάντσον για περισσότερα από δύο χρόνια», δήλωσε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι «θα μπορούσαν επίσης να εξασφαλίσουν τη ροή σε ολόκληρο το δημόσιο δίκτυο ύδρευσης των ΗΠΑ για 120 μέρες».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί κατά πόσον αυτό συνέβη εξαιτίας της υπερθέρμανσης της Γης. Η ροή θαλάσσιου νερού κάτω από τους παγετώνες είναι μία από τις κύριες αιτίες που αποσπώνται κομμάτια πάγου από τη Γροιλανδία.

«Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως προκλήθηκε από την παγκόσμια υπερθέρμανση. Από την άλλη, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έγινε κάτι τέτοιο», είπε ο Μιούντσοου.

Η παγονησίδα, στην οποία δόθηκε το όνομα Β17Β, μπορεί να λιώσει στο έδαφος, να σπάσει σε μικρότερα κομμάτια ή να μετακινηθεί αργά προς το νότο, όπου θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη ναυσιπλοΐα.

Επιστήμονες έχουν πει ότι οι πρώτοι έξι μήνες του 2010 ήταν οι πιο θερμοί παγκοσμίως από τότε που τηρούνται αρχεία. Το μετεωρολογικό πρότυπο Ελ Νίνιο έχει συμβάλει σε αυξημένες θερμοκρασίες, όμως πολλοί επιστήμονες λένε ότι τα αυξημένα επίπεδα αερίων του θερμοκηπίου, που προκαλούνται από τον άνθρωπο, ωθούν υψηλότερα τις θερμοκρασίες.

Η τελευταία φορά που σχηματίστηκε μια τόσο μεγάλη παγονησίδα ήταν το 1962, όταν η κρηπίδα πάγου Γουόρντ Χαντ αποκολλήθηκε από ένα νησί. Μικρότερα κομμάτια αυτού του μπλοκ παρέμειναν ανάμεσα σε πραγματικά νησιά μέσα στο στενό του Νάρες.

tanea.gr