Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Απειλή για την ασφάλεια οι…κάρτες γραφικών


 Η «ωμή» υπολογιστική δύναμη των νέων καρτών γραφικών αποτελεί σοβαρή απειλή σε θέματα ασφαλείας.
Η πιο πρόσφατη απειλή προς τους κωδικούς ασφαλείας των υπολογιστών μας προέρχεται από μία ασυνήθιστη «πηγή» : τις κάρτες γραφικών.
Η αυξανόμενη χρήση των καρτών γραφικών ως «υποκαταστάτων» υπερυπολογιστών, που αποτελεί αποτέλεσμα της παρουσίας πολλαπλών επεξεργαστών πάνω τους, καθιστά ευκολότερη τη διεξαγωγή επιθέσεων «ωμής δύναμης» (brute force) με στόχο την παραβίαση «μικρών» (μέχρι επτά χαρακτήρων) κωδικών, κάτι που σημαίνει ότι πλέον είναι ασφαλέστερο να χρησιμοποιούνται κωδικοί με δώδεκα χαρακτήρες και άνω....

Την έρευνα πάνω στην «κόντρα» ανάμεσα στις κάρτες γραφικών και τους κωδικούς διεξήγαγε η ομάδα του Ρίτσαρντ Μπόιντ, του Ινστιτούτου Τεχνολογικών Ερευνών της Τζώρτζια. Οι σύγχρονες κάρτες γραφικών χρησιμοποιούν επεξεργαστές stream οι οποίοι λειτουργούν παράλληλα για την παρουσίαση εικόνων. Οι δυνατότητες αυτών των επεξεργαστών, οι οποίοι εργάζονται με αυτό τον τρόπο, αξιοποιούνται και από πολλούς επιστήμονες για την επεξεργασία δεδομένων που έχουν προκύψει από σύνθετα πειράματα, καθώς οι αριθμητικές δυνατότητες των καρτών γραφικών είναι πλέον αντίστοιχες αυτών που είχαν οι υπερυπολογιστές που χρησιμοποιούνταν για τον ίδιο σκοπό πριν από δέκα χρόνια.
Η απειλή για τους κωδικούς προκύπτει από το γεγονός ότι ακριβώς λόγω των «ιλιγγιωδών» δυνατοτήτων υπολογισμών που έχουν τα εν λόγω συστήματα, ενδείκνυνται για τη διεξαγωγή επιθέσεων brute force, οι οποίες απλά δοκιμάζουν κάθε δυνατό συνδυασμό αριθμών και γραμμάτων μέχρι να βρεθεί ο κωδικός.
«Αυτή τη στιγμή μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι ένας κωδικός επτά χαρακτήρων είναι ανεπαρκής» είπε ο Μπόιντ, συμπληρώνοντας ότι η απειλή θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, λόγω της ταχύτατης εξέλιξης των υπολογιστών. Προτάσεις- αντίμετρα στο συγκεκριμένο θέμα είναι η χρήση 12ψήφιων τουλάχιστον κωδικών, που συμπεριλαμβάνουν γράμματα (μικρά και κεφαλαία), αριθμούς και σύμβολα, καθώς και ολόκληρων προτάσεων όπου χρησιμοποιούνται πολλαπλά είδη χαρακτήρων.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC