Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Επισκευές επειγόντως στο Διάστημα


AFP, BBC
Eπισκευές άμεσης ανάγκης θα γίνουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο σύστημα ψύξης του με συνέπεια τον περιορισμό της ενέργειας που εχρησιμοποιείτο από το πλήρωμα.
Το ένα από τα δύο συστήματα ψύξης του ΔΔΣ τέθηκε εκτός λειτουργίας το βράδυ του Σαββάτου με αποτέλεσμα να χτυπήσουν οι σειρήνες του συναγερμού στο διαστημικό εργαστήριο. Ωστόσο, η NASA ανακοίνωσε ότι το πλήρωμά του –τρεις Αμερικανοί αστροναύτες και τρεις Ρώσοι κοσμοναύτες– δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο από τη διαμορφωθείσα κατάσταση. Οι προσπάθειές τους, όμως, να θέσουν ξανά σε λειτουργία την αντλία, με την οποία χορηγείται αμμωνία στο σύστημα ψύξης, δεν κατέληξαν πουθενά. Τα συστήματα αυτά διασφαλίζουν ότι τα όργανα του σταθμού δεν υπερθερμαίνονται.....

Οι αστροναύτες, επίσης, έθεσαν εκτός λειτουργίας δύο από τα γυροσκόπια που επιτρέπουν τη διατήρηση του σταθμού σε συγκεκριμένη θέση, καθώς αυτό κρίθηκε αναγκαίο για την παροχή ενέργειας από τον Εργαστηριακό Θαλαμίσκο Destiny, έτσι ώστε το σύστημα σταθεροποίησης θερμοκρασίας να μη διαταραχθεί. Το ένα γυροσκόπιο, μετά την ολοκλήρωση της επισκευής, ξανατέθηκε σε λειτουργία. Τέλος, έχουν ήδη προγραμματιστεί διαστημικοί περίπατοι για την αποκατάσταση των συστημάτων που εμφανίζουν πρόβλημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η NASA, στην περίπτωση που δεν υπήρχε σύστημα ελέγχου της θερμοκρασίας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, τα τμήματά του που είναι στραμμένα προς τον Ηλιο θα «ψήνονταν» (η θερμοκρασία θα ανερχόταν σε 121 βαθμούς Κελσίου), ενώ όσα βρίσκονται στη σκοτεινή πλευρά θα πάγωναν στους μείον 157 βαθμούς Κελσίου.
kathimerini.gr