Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Ισχυρή έκρηξη ακτίνων γάμμα στο Σύμπαν


Φωτογραφία: "Η Φωνή της Ρωσίας"
Το νέο τηλεσκόπιο-ρομπότ του συστήματος «Μάστερ», που έχει τοποθετηθεί στην πεδιάδα Τουνκίνσκαγια στην περιοχή Ιρκούτσκ έβγαλε φωτογραφίες ισχυρής έκρηξης ακτίνων γάμμα στο Σύμπαν...
Οι Ρώσοι επιστήμονες είναι οι πρώτοι που μπόρεσαν να πάρουν πολύ σημαντικές φωτογραφίες, στις οποίες παρουσιάζονται ζωντανά στιγμιότυπα της καταστροφής ογκώδους αστεριού και της δημιουργίας μαύρης τρύπας. Αυτή η έκρηξη ήταν εντελώς ιδιαίτερη, δήλωσε ο επικεφαλής του σχεδίου «Μάστερ» Βλαντίμιρ Λιπουνόφ, ανώτερος επιστημονικός λειτουργός του Αστρονομικού Ινστιτούτου Στέρνμπεργκ, προφέσορας του Κρατικού Πανεπιστημίου Λομονόσοφ. Οι επιστήμονες είδαν στο τηλεσκόπιό τους μαύρη τρύπα, η οποία είχε δημιουργηθεί  πριν 7 δισεκ. χρόνια! Συνήθως οι εκρήξεις ακτίνων γάμμα από οπτική άποψη εκπέμπουν φως μόνο μερικές δεκάδες δευτερόλεπτα και μετά, στη διάρκεια μερικών ωρών, εξαφανίζονται από το οπτικό πεδίο ακόμα και των μεγάλων τηλεσκοπίων. Όμως αυτή η έκρηξη φαινόταν στη διάρκεια 3-4 νυχτών. Τηλεσκόπια -ρομπότ «Μάστερ» έχουν τοποθετηθεί σε μερικές περιοχές της Ρωσίας, εφόσον η χώρα μας είναι θαυμάσιος τόπος παρατηρήσεων.
Οι εκρήξεις ακτίνων γάμμα είναι οι ισχυρότερες στο Σύμπαν και ερευνούνται από διεθνή ομάδα των αστρονόμων. Το ερχόμενο έτος σχεδιάζουμε να τοποθετήσουμε δικό μας τηλεσκόπιο-ρομπότ στα νησιά των Καναρίων, στην Ισπανία. Θέλουμε να δημιουργήσουμε παγκόσμιο δίκτυο τηλεσκοπίων «Μάστερ» και τότε θα μπορούμε να παρακολουθούμε επί 24-ώρου βάσης τον ουρανό με τα άστρα, - είπε ο Βλαντίμιρ Λιπουνόφ.