Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Θα καταργηθούν τα γυαλιά μυωπίας;

13 Σεπτεμβρίου 2010


Βρετανοί ερευνητές βρήκαν ποιες μορφές συγκεκριμένων γονιδίων ευθύνονται για τη μυωπία και πιστεύουν ότι τα επόμενα χρόνια θα παρασκευαστούν σταγόνες ή χάπια που θα «διορθώνουν» τα ένζυμα που παράγονται από τα συγκεκριμένα γονίδια, οπότε η μυωπία θα αντιμετωπίζεται πλέον με φάρμακα και όχι με γυαλιά....
 Οι ερευνητές συγκεκριμένα ανακοίνωσαν ότι άπαξ και τα γονίδια που ευθύνονται είναι γνωστά, αυτομάτως γίνονται γνωστά και τα ένζυμα ή οι πρωτεΐνες που αυτά παράγουν. Τα ένζυμα και οι πρωτεΐνες των γονιδίων είναι εκείνα που προκαλούν τις παραμορφώσεις στο φακό και έχουν σαν αποτέλεσμα τη μυωπία. Αν κατά συνέπεια αρχίσουν να χορηγούνται εγκαίρως φάρμακα (σε σταγόνες ή άλλη μορφή) που εξουδετερώνουν αυτά τα ένζυμα, ο φακός του ματιού μας δεν θα υφίσταται καμία βλάβη και η εκδήλωση της μυωπίας θα αναστέλλεται.

"Είναι υπερβολή να πούμε ότι αυτό σημαίνει το τέλος των φακών επαφής ή των γυαλιών για τη μυωπία, αλλά σίγουρα ελπίζουμε ότι μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια θα μπορούμε να φρενάρουμε αυτή την πάθηση με συγκεκριμένα φάρμακα», είπε ο οφθαλμίατρος και χειρουργός Christopher Hammond του King's College London, ο οποίος ήταν και επικεφαλής της έρευνας για τον εντοπισμό των γονιδίων της μυωπίας.

Η μυωπία είναι μία πάθηση των ματιών που απασχολεί σε άλλες χώρες το 10% του πληθυσμού και σε άλλες (κυρίως στην Ασία) μέχρι και το 80%.

http://www.vita.gr
(το έστειλε η συνεργάτις μας Τέτα Νί )