Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Πιο μινιμαλιστικός και γρήγορος ο νέος Internet Explorer

Λιγότερα κουμπιά στον νέο Internet Explorer

Απλούστερη εμφάνιση, βελτιωμένες επιδόσεις και καλύτερη συμμόρφωση με τα δικτυακά στάνταρτ υπόσχεται o Internet Explorer 9, ο οποίος παρουσιάστηκε σε δοκιμαστική έκδοση (beta) το βράδυ της Τετάρτης.

Στο Σαν Φρανσίσκο, όπου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της Microsoft, βρέθηκε η Ξένια ...
Καλογεροπούλου του in.gr. Η νέα έκδοση, αναφέρει, έχει γραφτεί από την αρχή. Η δραστική αλλαγή του κώδικα και η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών ίσως είναι  και ο λόγος που ο ΙΕ9 τρέχει μόνο σε Windows 7 και Vista, και δεν υποστηρίζει τα παλαιότερα Windows XP.Από πλευράς εμφάνισης και λειτουργίας, ο νέος IE υιοθετεί χαρακτηριστικά που θυμίζουν το ανταγωνιστικό Google Chrome: Στον απλοποιημένο σχεδιασμό, η γραμμή διευθύνσεων (address bar) στην κορυφή του παράθυρου λειτουργεί και ως κουτί αναζήτησης, με δυνατότητα επιλογής από μια σειρά διαφορετικών  μηχανών. Ακόμα,  συγκεντρώνει σε μια ετικέτα (tab) τους δικτυακούς τόπους που επισκέπτεται συχνότερα ο χρήστης.

Ο IE9 επιχειρεί επίσης να αμβλύνει το διαχωρισμό ανάμεσα στον browser και τις εφαρμογές. Για παράδειγμα, επιτρέπει στο χρήστη να σέρνει ετικέτες στη γραμμή εργασιών  των Windows, όπου οι δικτυακοί τόποι εμφανίζονται ως εικονίδια.

To πρόγραμμα αντέχει πλέον πολύ μεγαλύτερο αριθμό ετικετών και μπορεί να μετακινεί ετικέτες που προβάλλουν βίντεο χωρίς να σταματά η αναπαραγωγή.

Για τις αυξημένες επιδόσεις που απαιτούν αυτές οι λειτουργίες, η νέα έκδοση αξιοποιεί καλύτερα τους πολυπύρηνους επεξεργαστές και εκμεταλλεύεται την (μέχρι σήμερα αναξιοποίητη) ισχύ της κάρτας γραφικών.

Ο IE9 διαθέτει επίσης ταχύτερη μηχανή Javascript, υποστηρίζει τα νέα διαδικτυακά στάνταρτ HTML5 και CSS3 και συμμορφώνεται καλύτερα με τις ισχύουσες προδιαγραφές για τον Παγκόσμιο Ιστό.

Όσον αφορά την ασφάλεια, ο IE ενσωματώνει εφαρμογή για το κατέβασμα αρχείων (download manager), η οποία ελέγχει την «υπόληψη» των εφαρμογών (Application Reputation).

Οι χρήστες που ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν τη έκδοση beta μπορούν να την κατεβάζουν από το www.BeautyOfTheWeb.com επιλέγοντας από τις 33 διαθέσιμες γλώσσες.

«Η ομορφιά του Παγκόσμιου Ιστού» ήταν το κεντρικό θέμα της παρουσίασης στο εκθεσιακό κέντρο Concourse του Σαν Φρανσίσκο.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν μια σειρά από μεγάλες εταιρείες, όπως το CNN, το Αmazon και το Facebook, οι οποίες ήδη αρχίζουν να αξιοποιούν τον ΙΕ9 στους δικτυακούς τόπους τους. Ειδικά προσαρμοσμένη στις δυνατότητες του νέου browser θα είναι φυσικά το Bing, η μηχανή αναζήτησης της Microsoft, στην οποία βασίζεται πλέον και η Yahoo.

Βλέποντάς το μερίδιό της να πέφτει στην αγορά των browser, η Microsoft ελπίζει ότι με τη νέα έκδοση του Internet Explorer θα μπορέσει να διατηρήσει την ηγετική της θέση.

Σύμφωνα με μετρήσεις της εταιρείας Net Applications, ο Internet Explorer συνέχιζε να προηγείται τον Ιούλιο με 60,4% της παγκόσμιας αγοράς.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Mozilla Firefox με 22,9%, στην τρίτη το Chrome της Google με 7,5% και στην τέταρτη ο Safari της Apple με 5,2%.

tovima.gr