Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Ανακαλύφθηκε η αιτία της υψηλής πίεσης


Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά τον ορμονικό μηχανισμό στον οργανισμό που προκαλεί την υψηλή πίεση του αίματος, ένα εύρημα που μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά σε νέες θεραπείες για την πάθηση.
Ερευνητές των πανεπιστημίων Κέμπριτζ και Νότιγχαμ, υπό τον καθηγητή Ρόμπιν Κάρελ, ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα ελέγχει την πίεση του αίματος και το πώς μερικές φορές αυτός ο μηχανισμός διαταράσσεται....

"Στοχεύοντας" αυτό τον μηχανισμό με νέα φάρμακα, οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να σταματήσουν τη δυσλειτουργία της υψηλής πίεσης και έτσι να εμποδίσουν την υπέρταση, από την οποία πάσχουν πολλά εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο και η οποία αποτελεί βασική αιτία πρόκλησης εμφράγματος ή εγκεφαλικού.
Η πίεση του αίματος ελέγχεται από ορισμένες ορμόνες (τις αγγειοτενσίνες ή αγγειοπιεσίνες), οι οποίες, όταν βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες, αναγκάζουν τα αιμοφόρα αγγεία να συσταλούν, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτόν την πίεση του αίματος.
Οι επιστήμονες, που αφιέρωσαν είκοσι χρόνια στην μελέτη αυτών των ορμονών, κατάφεραν τελικά να ανακαλύψουν το πιο πρώιμο στάδιο της ανάπτυξης τους.
Έτσι, πιστεύουν ότι μπορούν πια να εμποδίσουν αυτόν τον "διακόπτη" που προκαλεί υπερπαραγωγή των συγκεκριμένων ορμονών και συνεπώς να εξαφανίσουν την αρχική ορμονική αιτία που "πυροδοτεί" την εμφάνιση της υπέρτασης.
"Βρήκαμε το πρώτο βήμα στη βασική διαδικασία που ελέγχει την πίεση του αίματος", δήλωσε ο Ρόμπιν Κάρελ, προσθέτοντας ότι ανοίγουν πλέον νέες στρατηγικές για την καταπολέμηση της υπέρτασης.
Τα φάρμακα που σήμερα χρησιμοποιούνται για την πάθηση, εστιάζονται στα τελευταία στάδια και όχι στα πρώτα του μηχανισμού που ελέγχει την πίεση του αίματος.
Παράλληλα, οι ερευνητές δήλωσαν ότι η ανακάλυψη τους μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση της προεκλαμψίας, μιας διαταραχής υψηλής πίεσης του αίματος σε ορισμένες εγκύους (2% έως 7% στις συνολικές εγκυμοσύνες) η οποία μπορεί να απειλήσει τις ίδιες και το έμβρυο.
Η ανακάλυψη του ορμονικού μηχανισμού της υπέρτασης μπορεί να οδηγήσει στην αποφυγή και της προεκλαμψίας στο μέλλον.
enet.gr