Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Ρομπότ χειρούργησε ασθενή!



Γιατροί του Πανεπιστημίου McGill του Καναδά, έκαναν ένα νέο βήμα στην ρομποτική ιατρική με την πρώτη εξ’ ολοκλήρου ρομποτική χειρουργική επέμβαση. Ενώ, τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί η χρήση "βοηθού" ρομπότ στα χειρουργεία, αυτή είναι η πρώτη περίπτωση που δεν καλύπτεται η επέμβαση από τον άνθρωπο.

Ο γενναίος ασθενής δέχθηκε να πραγματοποιηθεί επέμβαση με ...
μηχανικώς υποβοηθούμενο νυστέρι για μια προστατεκτομή. Ενώ τα ρομπότ ήταν, φυσικά, ελεγχόμενα από τους γιατρούς, την επέμβαση εκτέλεσε το ρομπότ da Vinci-surgeon με τη βοήθεια μιας ρομποτικής αναισθησιολόγου, που ονομάζεται McSleepy.

Η ρομποτική αναισθησία είναι σχετικά νέα στον τομέα της ρομποτικής ιατρικής, αλλά ο Δρ Α. Aprikian, επικεφαλής ουρολόγος στο MUHC, δήλωσε ότι η αναισθησία από ρομπότ είναι μέρος της φυσικής εξέλιξης της διαδικασίας. Η αυτοματοποιημένη χορήγηση αναισθησίας μέσω της McSleepy εγγυάται την ίδια υψηλή ποιότητα κάθε φορά που χρησιμοποιείται, ανεξάρτητα από το υποκειμενικό επίπεδο εμπειρογνωμοσύνης. Μπορεί να ρυθμιστεί με ακρίβεια για όλες τις ανάγκες των διαφόρων χειρουργικών επεμβάσεων.

Η ομάδα ελπίζει ότι η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει στην καλυτέρευση των τεχνικών στο μέλλον, καθώς θεωρούν ότι τα ρομπότ μπορούν να παρέχουν την απαραίτητη φροντίδα με ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια και ακρίβεια χωρίς να επηρεάζονται από τις ανθρώπινες αδυναμίες.
newsbomb.gr