Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Χάπι με βιταμίνη Α προστατεύει την όραση




ΛΟΝΔΙΝΟ Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα των δοκιμών ενός πειραματικού φαρμάκου ενάντια σε μια από τις πιο κοινές αιτίες τύφλωσης των ηλικιωμένων ατόμων στον δυτικό κόσμο, την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Το φάρμακο έχει μορφή χαπιού και περιέχει μια ουσία, την φενρετινίδη, η οποία παράγεται από τη βιταμίνη Α που έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην ενδυνάμωση της όρασης...........
 Στο πλαίσιο των δοκιμών ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης μελέτησαν 250 άνδρες και γυναίκες, με την πιο κοινή μορφή εκφύλισης ωχράς κηλίδας, την αποκαλούμενη «ξηρή», η οποία προκαλείται εξαιτίας του θανάτου των φωτοευαίσθητων κυττάρων στην ωχρά κηλίδα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού. Τα άτομα με την πάθηση αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην κεντρική όραση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν κάποια στιγμή στη ζωή τους να φέρουν εις πέρας απλά καθημερινά καθήκοντα, όπως το διάβασμα ή η οδήγηση. Ορισμένοι από τους εθελοντές έλαβαν φενρετινίδη, ενώ οι υπόλοιποι εικονικό φάρμακο. Οπως προέκυψε, στα άτομα που έλαβαν το φάρμακο στην υψηλότερη δόση του μπήκε «φρένο» στην εξέλιξη της ασθένειας ύστερα από έναν χρόνο. Με απλά λόγια, σταμάτησε ο θάνατος των υγιών κυττάρων της ωχράς κηλίδας, χωρίς ωστόσο να παρουσιαστεί και αναστροφή της κατάστασης.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν μεγαλύτερου εύρους δοκιμή του φαρμάκου το επόμενο έτος και αν όλα πάνε καλά πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να κυκλοφορήσει ως το 2015.

tovima.gr