Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Εναλλακτικές λύσεις D-Star (χωρίς Icom πομποδέκτες)


Αν σε κάποιους η τιμή των π/δ D-Star φαίνεται απαγορευτική δείτε ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν. Προσοχή οι λύσεις αυτές, δεν είναι απαραίτητα και οι οικονομικότερες ιδιαίτερα όταν συνδυάζεις ένα ακριβό πομποδέκτη πχ. το TS-2000 με ένα επίσης ακριβό interface (της τάξης των 250-350 Ευρώ) για να του δώσει την δυνατότητα για D-Star. Έτσι καταλήγεις σε μια πολυδάπανη λύση και δέσμευση ενός πομποδέκτη που κατά βάση είναι για τα βραχέα ενώ μπορείς να κάνεις το προφανές, δηλαδή απευθείας αγορά ενός φορητού π/δ για D-Star (π.χ. IC-Ε92) με σχεδόν τα ίδια χρήματα.............
.

Ένας Γιαπωνέζος Ραδιοερασιτέχνης, ο Satoshi Yasuda 7M3TJZ / AD6GZ ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια πειράματα για εναλλακτικές λύσεις D-Star. Όλες οι λύσεις σήμερα, με μερικές εξαιρέσεις, βασίζονται στην δική του δουλειά.



Node adaptor. Το Node adaptor είναι μια πλακέτα η οποία συνδέεται αφενός σε έναν αναλογικό πομποδέκτη που έχει δυνατότητα 9600 Baud packet και αφετέρου σε έναν υπολογιστή μέσω μιας θύρας USB. Το σύστημα αυτό δεν σας απαλλάσσει από την αγορά π/δ D-Star απλά σας συνδέει μέσω Internet στο δίκτυο του D-Star εκεί που δεν υπάρχει πρόσβαση από τοπικούς επαναλήπτες.
Περισσότερα εδώ: http://enicomms.com/ και εδώ http://www.dutch-star.eu/
και εδώ http://w9arp.com/hotspot/


AMBE DV adaptor Στην περίπτωση αυτή και με το κατάλληλο hardware και software έχουμε έναν αναλογικό πομποδέκτη με μια πλακέτα για D-Star και full δυνατότητες. Περισσότερα εδώ:
http://dstarradioclub-international.com/default.aspx


TS-2000 + DV Adaptor
Και εδώ: http://www.box73.de/catalog/product_info.php?products_id=
2021&osCsid=dc

Ας δούμε τώρα και άλλες εναλλακτικές λύσεις χωρίς πομποδέκτη:

DVDONGLE Το DV Dongle είναι μια μικρή συσκευή η οποία μπαίνει σε ένα Ηλεκτρονικό Υπολογιστή μέσω μιας θύρας USB και σας επιτρέπει να συνδέεστε σε επαναλήπτες D-Star που υποστηρίζουν το πρωτόκολλο που έχει γράψει ο Robin AA4RC, το D-Plus. Περισσότερα εδώ: http://www.dvdongle.com/DV_Dongle/Home.html

DVAP Ο Robin έβγαλε πρόσφατα και ένα άλλον προϊόν που μοιάζει με το DV Node adaptor λέγεται DVAP και είναι στην ουσία ένα GMSK Node adaptor με ένα μικρό ενσωματωμένο πομποδέκτη στα 2 Μ (10mW). Το σύστημα αυτό δεν σας απαλλάσσει από την αγορά π/δ D-Star. Δείτε το εδώ:
http://www.dvapdongle.com/DV_Access_Point_Dongle/Home.html

DIGITAL VOICE WITH Soundcard από τον Jonathan Naylor G4KLX

Για να πετύχει αυτή η συνταγή χρειάζεται το λογισμικό του Jonathan. Ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής με 2 κάρτες ήχου (στην μία πάει μικρόφωνο μεγάφωνο), ένα DV Dongle, ένας αναλογικός πομποδέκτης με δυνατότητα Packet 9600 Baud και τέλος ένα interface για την διαχείριση του PTT του πομποδέκτη.

Στο επόμενο SV-NEA θα υπάρχει ένα άρθρο με το ίδιο θέμα αλλά πολύ περισσότερες πληροφορίες μαζί με μια λίστα αναλογικών πομποδεκτών οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εφαρμογές D-Star.

Αν οι ιδέες σας φαίνονται μπερδεμένες η περίπλοκες θα ειναι χαρά μας να σας δώσουμε περισσότερες εξηγήσεις προσωπικά η με e-mail.
R.A.A.G