Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Μικρή μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το 2009




Οι εκπομπές αερίων και διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν το 2009, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αλλά όχι στον βαθμό που θα έπρεπε, όπως είχαν αρχικά προβλέψει οι επιστήμονες, οι οποίοι τώρα εκφράζουν φόβους ότι πολύ σύντομα τα πράγματα θα επανέλθουν στους γνωστούς ρυθμούς του 2008.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, του κατ' εξοχήν "αερίου του θερμοκηπίου", μειώθηκαν κατά 1,3% το 2009, σε σχέση με το 2008, σε βαθμό όμως πολύ μικρότερο, μόνο κατά 2,8%, σε σχέση με τον αρχικό στόχο.

Η μικρή αυτή μείωση προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες, καθώς εκτιμάται πως με την ανάκαμψη της οικονομίας, ίσως και από του χρόνου οι εκπομπές να συνεχίσουν να αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 3%.

Η Κίνα, σύμφωνα με το BBC, ενίσχυσε την θέση της ως Νο 1 ρυπαντής στον κόσμο, με μερίδιο 24% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου διεθνώς, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ με 17%.

Τα στοιχεία αυτά βλέπουν το φως μόλις μια εβδομάδα πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στο Κανκούν του Μεξικού (29 Νοεμβρίου-10 Δεκεμβρίου).

Στα ορυκτά καύσιμα οφείλεται περίπου το 88% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Οι συγκεντρώσεις διοξειδίου στην ατμόσφαιρα από όλες τις πηγές, σύμφωνα με την μελέτη, έφτασαν στο επίπεδο-ρεκόρ των 387,2 εκατομμυρίων μερών ανά εκατομμύριο (ppm) έναντι 280 ppm πριν τη Βιομηχανική Επανάσταση.

Η μόνη καλή είδηση είναι ότι οι εκπομπές διοξειδίου από την αποψίλωση των δασών έχουν μειωθεί αισθητά, κατά 25% περίπου από το 2000.
enet