Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Δημιουργία αμερικανικής βάσης στην Αυστραλία για την παρακολούθηση διαστημικών «αντικειμένων»

Image

Μια νέα αμερικανική βάση που θα κοστίσει 588 εκατ. δολάρια πρόκειται να δημιουργηθεί δυτική Αυστραλία σύμφωνα με δημοσίευμα του αυστραλιανού Τύπου. Η βάση πρόκειται να παρακολουθεί ξένους δορυφόρους αλλά και την πορεία των περίφημων «διαστημικών σκουπιδιών», εντοπίζοντας τα πιο επικίνδυνα από αυτά. Η επίσημη αναγγελία για τη δημιουργία της βάσης πρόκειται να γίνει την επόμενη εβδομάδα με την ευκαιρία της επίσκεψης εκεί του αμερικανού υπουργού Άμυνας Robert Gates μαζί με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Hillary Clinton.....


Η τοποθεσία της βάσης πρόκειται να είναι πλησίον της απόρρητης Αυστραλιανής βάσης τηλεπικοινωνιών στο Exmouth στο δυτικό τμήμα της χώρας. Ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας Stephen Smith δήλωσε πως «η βάση πρόκειται να είναι ενταγμένη στο αμερικανικό δίκτυο παρακολούθησης διαστήματος ένα κύριο σύστημα παρακολούθησης στο οποίο η Αυστραλία και άλλα έθνη βασίζονται στο να ανιχνεύουν, παρακολουθούν και ταυτοποιούν αντικείμενα στο διάστημα».

Πριν όμως δημιουργηθούν δεύτερες σκέψεις για τη δημιουργία της βάσης όπως τι αντικείμενα μπορεί να είναι αυτά, ξεκινώντας μια παραφιλολογία αναφορικά με πιθανά σενάρια προσέγγισης μετεωριτών ή άλλων σωμάτων, ο ίδιος έσπευσε να δηλώσει πως η δημιουργία της βάσης θα ωφελήσει αφενός τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του και αφετέρου είναι κάτι που προβλέπεται από τη «λευκή βίβλο» αναφορικά με την προστασία των δικαιωμάτων της Αυστραλίας στο διαστημικό χώρο που της ανήκει γύρω από τη Γη από ξένες δυνάμεις.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr