Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Το μεγαλύτερο κατασκοπευτικό δορυφόρο εκτόξευσε η αμερικανική Αεροπορία

Image

Πυραυλικός φορέας Delta 4 εκτοξεύτηκε την Κυριακή από το διαστημικό κέντρο του Cape Canaveral μεταφέροντας στο διάστημα ένα κατασκοπευτικό δορυφόρο σε μια αποστολή που έχει το χαρακτήρα της προτεραιότητας.



Ο φορέας της United Launch Alliance (μιας κοινοπραξίας μεταξύ της Lockheed Martin και της Boeing που αναλαμβάνει εκτοξεύσεις τόσο εμπορικές όσο και για την Αεροπορία- εκτοξεύτηκε στις 5:58 το πρωί τοπική ώρα για να χαθεί μετά από 30 δευτερόλεπτα όταν πέρασε ένα στρώμα νεφών. Επειδή ο δορυφόρος που μετέφερε ο πυραυλικός φορέας έχει το χαρακτήρα του απόρρητου η υπεύθυνη εταιρεία για την εκτόξευσή του σταμάτησε το σχολιασμό της εκτόξευσης για εφτά λεπτά μετά την εκτόξευση.

Το φορτίο το οποίο κωδικοποιήθηκε ως NROL-32 πιστεύεται πως είναι ένας δορυφόρος ηλεκτρονικής παρακολούθησης με μια μεγάλη κεραία που αναπτύχθηκε όταν τέθηκε σε τροχιά. Το Σεπτέμβριο σε ομιλία του προς στελέχη της αμερικανικής Αεροπορίας ο διευθυντής του γραφείου εθνικής αναγνώρισης NRO (National Reconnaissance Office) Bruce Carlson είχε δηλώσει πως ο Delta 4 θα μετέφερε ένα από τους μεγαλύτερους δορυφόρους του κόσμου σύντομα σε τροχιά. Ο δορυφόρος πρόκειται να παρακολουθεί στρατιωτικές και πολιτικές επικοινωνίες. Η κεραία έχει άνοιγμα 328 πόδια (σχεδόν 110 μέτρα) και πιθανότατα πρόκειται να ενταχθεί στο δίκτυο Echelοn για λογαριασμό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών NSA.