Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Το 2011 οι πρώτοι υπολογιστές με το λειτουργικό σύστημα Chrome OS

Το 2011 οι πρώτοι υπολογιστές με το λειτουργικό σύστημα Chrome OS

Οι πρώτοι φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές (laptops και notebooks), που θα "τρέχουν" το νέο λειτουργικό σύστημα Chrome OS της Google, το οποίο θα λειτουργεί online μέσω του "υπολογιστικού νέφους" (cloud computing), θα κυκλοφορήσουν στα μέσα περίπου του 2011.
Η κίνηση αποτελεί "σφήνα" στην επικράτεια της Microsoft και της Apple και αναμένεται να "ανάψει τα αίματα" ακόμα περισσότερο στην ολοένα πιο ανταγωνιστική αγορά πληροφορικής.
Πάντως, η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια καθυστέρηση αρκετών μηνών στα αρχικά ..
σχέδια της Google, η οποία ήλπιζε να προλάβει τις φετινές γιορτές, αλλά ήρθε αντιμέτωπη με τεχνικές δυσκολίες κατά την ανάπτυξη του νέου λογισμικού, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό και το BBC. Η Google θέλει να σιγουρέψει ότι το νέο λειτουργικό σύστημα, που βασίζεται στο Web, θα είναι συμβατό με πολλές άλλες συσκευές, όπως οι ψηφιακές κάμερες.
Οι πρώτοι φορητοί Η/Υ με το λειτουργικό της Google αναμένεται να κατασκευαστούν από την κορεατική Samsung και την ταϊβανέζικη Acer, ενώ η αμερικανική Intel θα παρέχει τους πρώτους επεξεργαστές. Οι τιμές για τα μελλοντικά λάπτοπ με το Chrome OS δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί, αλλά αναμένεται να κινούνται σε μεγάλη γκάμα.
Η βασική καινοτομία του νέου λειτουργικού συστήματος θα είναι η "Ιστο-κεντρική" (Web-centric) χρήση του υπολογιστή, καθώς οι χρήστες θα χρησιμοποιούν πλέον online εφαρμογές μέσω του υπολογιστικού "νέφους" (cloud computing), αντί να πονοκεφαλιάζουν για να τις "κατεβάζουν" και να τις αποθηκεύουν στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή τους.
Τα πλεονεκτήματα του Chrome OS περιλαμβάνουν επίσης ταχύτερο άνοιγμα και κλείσιμο του υπολογιστή, αυτόματη ανανέωση της προστασίας από ιούς και άλλα κακόβουλα προγράμματα, μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας Η/Υ, καθώς και ασφαλή προσωπική πρόσβαση στα δεδομένα του υπολογιστή από οπουδήποτε στο Ίντερνετ.
Οι χρήστες που επιθυμούν, θα μπορούν να χρησιμοποιούν και εκτός διαδικτυακής σύνδεσης (offline) τα προγράμματά και τα δεδομένα του υπολογιστή τους, αλλά ο στόχος είναι να αξιοποιούν τις ευρυζωνικές συνδέσεις για να βρίσκονται online (υπογράφηκε σχετική συμφωνία της Google με την εταιρία τηλεπικοινωνιών Verizon).
Ήδη η Google ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν αρκετές εταιρίες και οργανισμοί στις ΗΠΑ (μεταξύ αυτών το Πεντάγωνο), στους οποίους μοίρασε δοκιμαστικούς φορητούς υπολογιστές με το υπό ανάπτυξη λειτουργικό της, για να το αξιολογήσουν και να το εμπλουτίσουν με την εμπειρία και τις παρατηρήσεις τους.
Παραμένει ακόμα ασαφές αν και πώς το Chrome OS θα συνεισφέρει στα μελλοντικά κέρδη της Google. Με το λειτουργικό της σύστημα Android για κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές-ταμπλέτες, το οποίο διατίθεται δωρεάν, η εταιρία κερδίζει από τις διαφημίσεις. Επειδή το Google Chrome OS αναμένεται να ωθήσει τους χρήστες να χρησιμοποιούν ακόμα συχνότερα το διαδίκτυο, μεταξύ άλλων θα αυξηθούν οι αναζητήσεις μέσω της διάσημης μηχανής αναζήτησης της εταιρίας, πράγμα που αναμένεται να αποφέρει περισσότερα διαφημιστικά έσοδα.
Σήμερα, η Microsoft ελέγχει, χάρη στα Windows, περισσότερο από το 90% της παγκόσμιας αγοράς λειτουργικών συστημάτων για υπολογιστές. Ορισμένοι αναλυτές δεν πιστεύουν ότι, την πρώτη διετία τουλάχιστον, θα απειληθεί η κυριαρχία της Microsoft από την έλευση του Google Chrome OS. Όσον αφορά το ομώνυμο πρόγραμμα διαδικτυακής πλοήγησης Chrome της Google, σύμφωνα με την εταιρία, βρίσκεται σε φάση συνεχούς επέκτασης, καθώς έχει πλέον 120 εκατ. χρήστες διεθνώς, από 70 εκατ. τον Μάιο.
newpost.gr