Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Μυστήριο φωτεινό σημάδι στην Αφροδίτη....



Πονοκέφαλο προκαλεί στους αστρονόμους ένα παράξενο, μεγάλων διαστάσεων, φωτεινό σημάδι πάνω στην Αφροδίτη το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να εξηγήσουν.
Το άγνωστο φαινόμενο στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη παρατήρησε για πρώτη φορά ο αμερικανός, ερασιτέχνης αστρονόμος Φρανκ Μελίλο.

Κατά περίεργη σύμπτωση, την ίδια μέρα άλλος ερασιτέχνης αστρονόμος είχε παρατηρήσει από την Αυστραλία ένα τεράστιο μαύρο σημάδι πάνω στο Δία, το οποίο πιθανότατα προκλήθηκε από πρόσκρουση αστεροειδούς.
Οι επιστήμονες μελετούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το σημάδι στην Αφροδίτη.


Υποθέτουν ότι μπορεί να εμφανίστηκε ως αποτέλεσμα ηφαιστειακής δραστηριότητας, διαταραχής στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, φορτισμένων σωματιδίων από τον Ήλιο ή άλλης άγνωστης αιτίας.

Η ύπαρξη του σημαδιού έχει επιβεβαιωθεί και από άλλες επίγειες παρατηρήσεις, καθώς και από το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος Venus Express, το οποίο βρίσκεται αυτή την περίοδο σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη.
Σύμφωνα με το New Scientist, τα όργανα του σκάφους έδειξαν ότι το φαινόμενο εμφανίστηκε τουλάχιστον τέσσερις μέρες πριν το δει ο ερασιτέχνης αστρονόμος και νέες παρατηρήσεις καταδεικνύουν ότι έχει εξαπλωθεί περισσότερο.
Οι επιστήμονες περιμένουν τα νεότερα στοιχεία από το Venus Express για να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα.
Το σημάδι είναι πολύ φωτεινό στο μήκος κύματος της υπεριώδους ακτινοβολίας.
Αυτό σημαίνει ότι ίσως δεν προέρχεται από πρόσκρουση μετεωρίτη, επειδή τα βραχώδη ουράνια σώματα (με εξαίρεση όσα είναι πολύ πλούσια σε παγωμένο νερό) κάνουν πιο σκοτεινό και όχι πιο φωτεινό το σημείο πρόσκρουσης, καθώς αυτό γεμίζει με σκόνη, η οποία απορροφά το φως.
Κατ' εξοχήν «ύποπτα» για το παράξενο σημάδι είναι τα ηφαίστεια του πλανήτη.
Η Αφροδίτη έχει τα περισσότερα ηφαίστεια από κάθε άλλο πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα και το 90% περίπου της επιφανείας της καλύπτεται από ροές βασαλτικής λάβας.
Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κάποιο ενεργό ηφαίστειο.
Όμως ακόμα και αν ένα ηφαίστειο ήταν η αιτία, θα είναι πλέον δύσκολο να αποδειχτεί.
Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουν παρατηρηθεί φωτεινά σημάδια πάνω στην Αφροδίτη.
Εδώ και δεκαετίες οι αστρονόμοι έχουν δει ανάλογα φαινόμενα, όμως δεν έχουν δώσει μέχρι σήμερα κάποια βέβαιη εξήγηση.

Το πιο εντυπωσιακό περιστατικό συνέβη τον Ιανουάριο του 2007, όταν περιοχές τόσο το βόρειο όσο και το νότιο ημισφαίριο του πλανήτη φωτίστηκαν.
Το νέο συμβάν είναι διαφορετικό από την άποψη ότι είναι πιο εντοπισμένο στον χώρο, αλλά παραμένει εξίσου μυστηριώδες.
«Αυτό δείχνει πόσα πράγματα δεν ξέρουμε για την Αφροδίτη», δήλωσε ο Σαντζάι Λιμάγιε του αμερικανικού πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον και μέλος της επιστημονικής ομάδας που παρακολουθεί το Venus Express.
Το φωτεινό σημάδι δεν αποτελεί το μοναδικό μυστηριώδες φαινόμενο της Αφροδίτης.
Οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμα να εξηγήσουν τι είναι αυτό που κάνει την ατμόσφαιρά της να περιστρέφεται 60 φορές ταχύτερα από την ίδια.
Επίσης, ερωτήματα προκαλεί ένας παράξενος διπλός στρόβιλος στο νότιο πόλο της.