Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Η Ασία ίσως είναι η «πατρίδα» του ανθρώπου


Οι Νεάντερταλ φαίνεται ότι δεν χρησιμοποιούσαν τη φωτιά μόνο για να ψήνουν το κρέας από το κυνήγι, αλλά γνώριζαν να μαγειρεύουν και πιο περίπλοκα φαγητά
ΛΟΝΔΙΝΟ. Νέα ευρήματα στο Ισραήλ ενισχύουν μια θεωρία που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στην επιστημονική κοινότητα και ανατρέπει την κρατούσα αναφέροντας ότι οι πρόγονοί μας δεν εμφανίστηκαν αρχικά στην Αφρική και αργότερα μετανάστευσαν σε Ασία και Ευρώπη. Οι Ηomo Sapiens καταγράφονται ως το παλαιότερο γνωστό είδος του μοντέρνου ανθρώπου και η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι έκαναν την εμφάνισή τους πριν από περίπου 200.000 χρόνια στην αφρικανική ήπειρο και στη συνέχεια άρχισαν να μεταναστεύουν. Πέρασαν αρχικά στη Μέση Ανατολή και από εκεί κάποιοι πληθυσμοί παρέμειναν στην Ασία, ενώ κάποιοι άλλοι κινήθηκαν πιο δυτικά φθάνοντας ..
τελικά στην Ευρώπη. Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σε μια σπηλιά κοντά στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ δόντια και άλλα ευρήματα τα οποία, όπως υποστηρίζουν, ανήκουν σε Ηomo Sapiens και η ηλικία τους είναι 400.000 ετών. Αν η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί, θα υπάρξει πλήρης ανατροπή στις ανθρωπολογικές μελέτες και σε όσα πιστεύαμε ως σήμερα για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.

Τ ην ίδια στιγμή που οι αρχαιολόγοι στο Ισραήλ μελετούσαν τα δόντια του Ηomo Sapiens επιστήμονες του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Smithsonian στις ΗΠΑ μελετούσαν και ανέλυαν τα δόντια ανθρώπων του Νεάντερταλ. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δόντια Νεάντερταλ που ζούσαν σε περιοχές όπου σήμερα βρίσκονται το Ιράκ και το Βέλγιο και ανακάλυψαν ευρήματα τα οποία τους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι Νεάντερταλ δεν ήταν τελικά και τόσο πρωτόγονοι όσο πιστεύαμε. Σύμφωνα με την ομάδα των ειδικών που ανέλυσε τα δόντια, οι Νεάντερταλ δεν έτρωγαν αποκλειστικά θηράματα που κυνηγούσαν, αλλά είχαν πλουσιότερο μενού στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν και «πιάτα» όπως τα ψητά λαχανικά. Οι ειδικοί ανακάλυψαν στα δόντια των Νεάντερταλ υπολείμματα φυτών και λαχανικών τα οποία είχαν μαγειρευτεί στη φωτιά. Οπως και η ανακάλυψη των Ηomo Sapiens στη Μέση Ανατολή, έτσι και αυτή, αν τελικά επιβεβαιωθεί, θα μεταβάλει σημαντικά πολλές ανθρωπολογικές σταθερές και παραδοχές στις οποίες βασίζονται οι κρατούσες θεωρίες για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Για παράδειγμα, θεωρείται ότι οι Νεάντερταλ δεν έλεγχαν καλά τη φωτιά ή τουλάχιστον σε τέτοιον βαθμό ώστε να μπορούν να μαγειρέψουν «ευαίσθητες» αλλά πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές, όπως τα λαχανικά. Ετσι, έχει αναπτυχθεί η θεωρία ότι ένας από τους βασικούς λόγους που οι Νεάντερταλ έχασαν τη μάχη της επιβίωσης ήταν η υπεροχή του μοντέρνου ανθρώπου στη χρήση της φωτιάς και το καλύτερο επίπεδο διατροφής που είχε αναπτύξει χάρη σε αυτή την υπεροχή.


tovima.gr