Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Γούδης, Ροδάκης για την "εξωγήινη" ανακάλυψη

Συντάκτης:Γιάννης Μούτσος

«Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η έμβια ύλη στον πλανήτη μας δομείται μόνο από έξι στοιχεία, τα βιοστοιχεία: C,H,N,O,P,S (άνθρακας, υδρογόνο, άζωτο, οξυγόνο, φώσφορος, θείο). Από σήμερα γνωρίζουμε ότι κάτω από αντίξοες συνθήκες ένας μικροοργανισμός (ένα γαμοπρωτεοβακτήριο) μπορεί να αντικαταστήσει ένα σπάνιο δομικό του στοιχείο, όπως ο φώσφορος, με ένα αφθονότερο, αλλά τοξικό στοιχείο, το αρσενικό» δήλωσε ο καθηγητής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κύριος Χρίστος Γούδης.


Ωστόσο ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας τόνισε με το δικό του ιδιαίτερο ύφος, πως μέχρι τώρα ξέραμε ότι για να φτιαχτεί μια λίρα χρειαζόμασταν χρυσό, που είναι σπάνιος. Τώρα ξέρουμε ότι μπορεί να φτιαχτεί και από πίτουρα. Αν τώρα η κάλπικη λίρα έχει την ίδια αξία είναι άλλο ζήτημα!

Η ανακάλυψη της ΝΑΣΑ -συνέχισε ο καθηγητής κύριος Γούδης- μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε πόσο λίγα γνωρίζουμε για το τί είναι ζωή στη Γη και πώς συντίθεται. Και ακόμη λιγότερα για το πώς ενδεχομένως θα είναι η βιοποικιλότητα στο σύμπαν. Λιγότερη λοιπόν επιστημονική αλαζονεία δεν βλάπτει. Ο Σαίξπηρ βάζει τον Άμλετ να το συνοψίσει λέγοντας: «Υπάρχουν περισσότερα πράγματα στον ουρανό και στη γη Οράτιε, απ’ όσα μπορεί να ονειρευτεί η φιλοσοφία σου».

Στην συνέχεια της δήλωσής του ο κύριος Γούδης άφησε αιχμές για την ανακάλυψη και σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο, αφού η προσπάθεια για υπέρμετρη δημοσιότητα ενδεχομένως στόχευε στην ανάκτηση χαμένων χρηματικών κονδυλίων προς τη ΝΑΣΑ, μετά την εκλογή του προέδρου Ομπάμα.

Οι επιστήμονες συγκλίνουν όμως στα γενικά στοιχεία της ανακάλυψης, υποστηρίζοντας ότι ναι μεν αυτή είναι ένα σημαντικό βήμα για την ανακάλυψη άλλων μορφών ζωής -ενδεχομένως και σε άλλους πλανήτες- ωστόσο δεν αποτελεί την απάντηση στο ερώτημα: υπάρχει εξωγήινη ζωή;

Ο καθηγητής Εξελικτικής και Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κύριος Γιώργος Ροδάκης με τη σειρά του, χαρακτήρισε την ανακάλυψη σημαντική μεν, αλλά όχι και αυτή του αιώνα.

«Γνωρίζουμε ήδη ένα τεράστιο φάσμα αντίστοιχων βακτηρίων που ζουν σε ακραία περιβάλλοντα τα οποία ίσως να έχουν στην δομή τους, ένα άλλο συστατικό αντί του αρσενικού. Το βακτήριο κατατάσσεται στα βακτήρια που χαρακτηρίζονται «εξτρεμόφυλλα» δηλαδή σε περιβάλλοντα ακραία με προσαρμοσμένη φυσιολογία. Ουσιαστικά με την ανακάλυψη αυτή, προστέθηκε ακόμη ένα λιθαράκι στην ποικιλία μορφών ζωής καθώς και την ευελιξία της ίδιας της ζωής να προσαρμόζεται. Αποτελεί μια προέκταση στην πιθανή εμφάνιση άλλων μορφών σε πλανήτες, χωρίς όμως να είμαστε σε θέση να κάνουμε πρόγνωση για τα είδη ζωής που μπορεί να υπάρχουν.»
newsbomb.gr