Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Η Toshiba επιδεικνύει οθόνη / ταμπλέτα 3D άνευ ειδικών γυαλιών-(δείτε το video)


Η τεχνολογία τρισδιάστατης προβολής για τον κινηματογράφο και αντίστοιχα τρισδιάστατης απεικόνισης στις τηλεοράσεις – οθόνες δεν είναι κάτι το νέο, όσο και αν προσπαθούν οι εταιρείες να μας πείσουν, καθώς ήδη μετράει περί τα 40 τουλάχιστον χρόνια ζωής στις κινηματογραφικές αίθουσες (τέλη δεκαετίας ’60 – αρχές ’70). 

Με απλά λόγια, λόγω της ραγδαίας αύξησης του καταναλωτικού κοινού εν γένει στον τομέα της τεχνολογίας (με αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση των τιμών των πρώτων υλών και υλικών) τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, οι εταιρείες βελτίωσαν την ποιότητα τρισδιάστατης προβολής στον κινηματογράφο, ενώ παράλληλα αποφάσισαν να μας προσφέρουν σε προσιτές (;) τιμές, νέες τηλεοράσεις με δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης. 




Κάπου εδώ όμως, ξεκινούν οι «ιδιοτροπίες» της 3D τεχνολογίας, τουλάχιστον με την παρούσα τεχνογνωσία – βλέπετε η βασική «ιδιοτροπία» είναι αυτή της υποχρεωτικής χρήσης ειδικών γυαλιών, είτε στον κινηματογράφο είτε στην τηλεόραση, ώστε να γίνεται αντιληπτή από τον θεατή η 3η διάσταση. Χωρίς γυαλιά, δεν υπάρχει 3D προβολή / απεικόνιση ή μήπως υπάρχει; Μια άλλη τεχνοτροπία, αυτή των αυτο-στερεοσκοπικών τηλεοράσεων / οθόνων, μπορεί να επιτύχει το ίδιο σχεδόν τρισδιάστατο αποτέλεσμα, χωρίς να απαιτεί ο θεατής να φοράει τα ειδικά γυαλιά.
Ακούγεται ωραίο, βολικό και ο δρόμος για το μέλλον, όμως κι εδώ υπάρχει δυστυχώς «ιδιοτροπία», η οποία κιόλας δεν μπορεί να αποφευχθεί καθώς «δημιουργείται» από τον τρόπο που αυτο-στεροσκοπικές οθόνες / τηλεοράσεις «παράγουν» την 3η διάσταση: ο θεατής πρέπει να παρακολουθεί από συγκεκριμένη απόσταση αλλά και υπό συγκεκριμένη γωνία, ήτοι σχεδόν ή ακριβώς κάθετα με την επιφάνεια της οθόνης – λίγο να μετακινηθεί δεξιά ή αριστερά αρχίζει και χάνεται το εφέ της 3ης διάστασης. Έτσι, έχουμε καταλήξει σε δύο βασικές οδούς «αφοσίωσης» των εταιρειών: η μία είναι αυτή της βελτίωσης των ειδικών γυαλιών (ελαφρύτερα, καλύτερο design, μικρότερο κόστος απόκτησης) και η άλλη είναι αυτή της συνεχόμενης αύξησης της γωνίας θέασης για τις αυτό-στερεοσκοπικές οθόνες / τηλεοράσεις.

Η Toshiba, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες επί σειρά δεκαετιών στην εξέλιξη της τεχνολογίας σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς, στην πρόσφατη έκθεση «3D Expo 2010» παρουσίασε σε πειραματική μορφή μια επίπεδη οθόνη 12.1 ιντσών, όσο μια υπερμεγέθης ταμπλέτα δηλαδή ή αν θέλετε ένα netbook / μικρό laptop, που απεικονίζει μια χαρά τρισδιάστατο περιεχόμενο χωρίς γυαλιά, αλλά, όταν ο θεατής την κινεί / περιστρέφει, αντίστοιχα μετακινείται τρισδιάστατα το περιεχόμενο που απεικονίζεται! Στο παρακάτω βίντεο, ο υπεύθυνος της Toshiba, εξηγεί πως αυτό που έκαναν στα εργαστήρια ήταν το εξής: συνειδητοποίησαν ότι ο μέσος (αν όχι όλοι) θεατής / χρήστης παρακολουθεί ακριβώς ή σχεδόν ακριβώς, κάθετα την οθόνη μιας μικρής συσκευής (όπως π.χ. μιας ταμπλέτας), συνεπώς αυτό που έπρεπε να κάνουν ήταν να καταφέρουν η συσκευή να απεικονίζει το 3D περιεχόμενο «υπολογίζοντας» ότι ο θεατής πάντα παρακολουθεί κάθετα.

Το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό: καθώς περιστρέφει / κινεί με τα χέρια του σε διάφορες γωνίες την ταμπλέτα ο υπεύθυνος της Toshiba, το περιεχόμενο περιστρέφεται σαν να «εξέχει» / ξεπροβάλλει εκτός οθόνης, με πλήρως «πιστευτή» αίσθηση! Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης για μια πιθανή μελλοντική χρήση, όπως η επιλογή ενός αθλητικού παπουτσιού της αρεσκείας μας μέσα από μια διαθέσιμη γκάμα, όταν ο υπεύθυνος χειρίζονταν την ταμπλέτα, το ζευγάρι αθλητικών υποδημάτων που είχε επιλέξει να δει, «αναδυόταν» από την οθόνη, με φουλ τρισδιάστατη απεικόνιση και μάλιστα χωρίς κανένα «κόλλημα», «σπάσιμο» ή «τρεμούλιασμα», όλα κινούνταν με απόλυτη φυσική «ρευστότητα» που ακολουθούσε επακριβώς τις κινήσεις του υπευθύνου της Toshiba.

Βέβαια, αυτό το εγχείρημα της εταιρείας είναι μια «μελλοντική (και πιθανή) ματιά» και όχι πραγματική συσκευή που υπάρχει στα καταστήματα, εντούτοις αποτελεί μια ενδιαφέρουσα και πολλά υποσχόμενη εξέλιξη στην κατηγορία τρισδιάστατης απεικόνισης χωρίς χρήση ειδικών γυαλιών. Προς το παρόν, η μοναδική συσκευή με αυτό-στερεοσκοπική οθόνη (που δεν χρειάζεται δηλαδή τα ειδικά γυαλιά) είναι η νέα φορητή κονσόλα «Nintendo 3DS», που αναμένεται την ερχόμενη Άνοιξη (2011) και στηνχώρα μας, με τις πρώτες επιδείξεις να προκαλούν ενθουσιώδη σχόλια από τους απανταχού φίλους της τεχνολογίας και των videogames.