Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Η ASUS αντεπιτίθεται με την ταμπλέτα «Eee Slate EP121»


Έναν ολόκληρο χρόνο μετά το iPad της Apple, την ταμπλέτα που τάραξε τα νερά της βιομηχανίας αλλά και των προτιμήσεων του καταναλωτικού κοινού που προκάλεσε ή, αν θέλετε, δημιούργησε μια νέα κατηγορία συσκευών (αυτή των συσκευών τύπου ταμπλέτας), οι ανταγωνίστριες εταιρείες εργάζονται πυρετωδώς, ώστε να προσφέρουν τις δικές τους προτάσεις..... 


Αν και, όπως είπαμε, έχει περάσει ένας χρόνος από την έλευση του iPad, ουσιαστικά δεν υπάρχει άξιος αντίπαλος ακόμα (με ήπια εξαίρεση το Samsung Galaxy Tab – «ήπια» καθώς χαρακτηρίζεται ως «ευμεγέθες» κινητό τηλέφωνο και όχι τόσο ταμπλέτα), όμως με αφορμή την ετήσια έκθεση Ηλεκτρονικών Καταναλωτικών Προϊόντων «CES 2011» (Consumer Electronics Show) οι πρώτες ταμπλέτες διάφορων εταιρειών κάνουν την εμφάνισή τους.

Η ASUS, γνωστή από τον χώρο των υπολογιστών τύπου PC και συγκεκριμένα των μητρικών (motherboards) και καρτών γραφικών, αποφάσισε να εισέλθει (δυναμικά κιόλας θα χαρακτηρίζαμε) στην ταμπλετο-αρένα. «Eee Slate EP121» βαπτίστηκε το νέο gadget και έχει «άγριες διαθέσεις», καθώς η εταιρεία δεν φαίνεται να τσιγκουνεύτηκε στη δημιουργία του, κάτι που αντικατοπτρίζεται από τα τεχνικά χαρακτηριστικά: οθόνη αφής, τεράστια στις 12.1 ίντσες, τεχνολογίας IPS (για μεγάλη γωνία θέασης και ευκρίνεια) και ανάλυσης 1280x800 γραμμών, κεντρικός επεξεργαστής / εγκέφαλος είναι ο Intel Core i5 – 470UM με συχνότητα λειτουργίας (ταχύτητα) στα 1.33GHz (έως και τα 1.86GHz – περισσότερες πληροφορίες: http://ark.intel.com/Product.aspx?id=50026&code=470UM).



Και αυτός να σημειωθεί πως είναι πλαισιωμένος από 2GB RAM τύπου DDR3 (επεκτάσιμης έως και τα 4GB), εσωτερικός και γρήγορος σκληρός δίσκος τύπου SSD (ήτοι χωρίς μηχανικά μέρη = ταχύτητα) χωρητικότητας 32GB (ή 64GB), ασύρματες τεχνολογίες Bluetooth 3.0 και Wi-Fi b/g/n, έξοδο ακουστικών, μικρόφωνο, στερεοφωνικά ηχεία, αναγνώστη καρτών τύπου MMC/ SD/SDHX/SDXC, μία θύρα USB 2.0, άλλη μια θύρα εξόδου ψηφιακού ήχου και εικόνας τύπου HDMI (mini HDMI), εμπρόσθια κάμερα και τέλος, το «κομμάτι» της αφής το έχει αναλάβει ένα «digitizer» της εταιρείας Wacom με ένα ειδικό «στυλό» (μια εταιρεία που επί σειρά ετών εξειδικεύεται στην ανάπτυξη & κατασκευή ταμπλετών ειδικά για γραφίστες) διά του οποίου μπορούμε να κρατάμε σημειώσεις (χειρογράφως παρακαλώ).

Ως Λειτουργικό Σύστημα, το Eee Slate EP121 φοράει τα Windows 7 Home Premium. Τι θυμίζει τελικά αυτό το μηχανάκι; Τι άλλο από ένα πλήρες netbook, σχεδόν στα όρια ενός laptop, αλλά έχοντας υποστεί… δίαιτα (βάρος μόλις 1.16 κιλά), ώστε να χωρέσει στη μορφή μιας ταμπλέτας. Αρκετά εντυπωσιακό θα λέγαμε το πρώτο εγχείρημα της ASUS στον τομέα των ταμπλετών (τουλάχιστον στα χαρτιά), αυτό που μένει να (απο)δειχθεί είναι η διάρκεια μπαταρίας – ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά για αυτή την κατηγορία συσκευών. Η τιμολόγηση του Eee Slate EP121 διά στόματος ASUS, τοποθετείται στα 1.000 δολάρια για τη βασική σύνθεση και η ημερομηνία διάθεσης είναι (αόριστα) κάπου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011.



zougla.gr