Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Βρέθηκε ο ρωσικός δορυφόρος, αλλά σε λάθος τροχιά


Η Ρωσία αποκατέστησε την επαφή με τον δορυφόρο της, ο οποίος ωστόσο φαίνεται πως βρίσκεται σε λάθος τροχιά, όπως μετέδωσε σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ. Ο δορυφόρος GEO-IK-2, σχεδιασμένος για να πραγματοποιήσει μετρήσεις όσον αφορά στο σχήμα της Γης, είχε εκτοξευθεί χθες Τρίτη από το κοσμοδρόμιο Πλέσετσκ, στη βόρεια Ρωσία. Ο έλεγχος της αποστολής έχασε επαφή με τον δορυφόρο λίγες ώρες αργότερα.
Δορυφόρος του συστήματος GLONASSΔορυφόρος του συστήματος GLONASSΤο συμβάν διαδέχεται την απώλεια τριών δορυφόρων του συστήματος πλοήγησης GLONASS, προκαλώντας οργή στο Κρεμλίνο, το οποίο επιχειρεί να ανακτήσει την ρωσική τεχνολογική ανεξαρτησία. Ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθαίρεσε με αφορμή το συμβάν αυτό δυο κορυφαία στελέχη της διαστημικής υπηρεσίας.

Το σύστημα GLONASS, που θεωρείται ανταγωνιστικό προς το σύστημα GPS των ΗΠΑ, προωθήθηκε προσωπικά από τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Οι ειδικοί του ελέγχου αποστολής κατάφεραν να αποκαταστήσουν τη σύνδεση με το σκάφος. Βρίσκεται σε μια τροχιά οι παράμετροι της οποίας είναι διαφορετικές από τις σχεδιασμένες», ανέφερε το Ιντερφάξ, επικαλούμενο πηγή της διαστημικής βιομηχανίας....

Ο έλεγχος αποστολής θα διακριβώσει μέσα στις επόμενες ώρες αν ο δορυφόρος αυτός μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί. Η ρωσική ομοσπονδιακή διαστημική υπηρεσία και οι διαστημικές δυνάμεις που χειρίζονται τις εκτοξεύσεις στρατιωτικών δορυφόρων, απέφυγαν να κάνουν σχόλια.
enet.gr